Мото маршрути в Благоевград и околността

Dennews.bg
14.01.2023
размер на текста:

Източник на изображението: Unsplash.co

 Неслучайно Благоевград е икономически, културен и образователен център на Югозападна България. Всъщност местоположението на града играе ключова роля както за неговото развитието, така и за развитието на целия регион.

През гр. Благоевград преминава р. Бистрица, а самият той е разположен в живописната долина на една от най-големите реки в България - Струма. Градът е заобиколен от безброй красиви гледки и планините Рила и Влахина, но е недалеч и от Пирин планина.

Всички тези фактори, плюс непосредствената близост на Благоевград до столицата на България (около 100 км), прави дестинацията подходяща за редица туристи, включително любителите на мотори и високи скорости.

Ако търсите нови идеи за подходящи маршрути в Благоевград и околността през следващия мото сезон, тази статия е за вас. Не забравяйте да осигурите безопасността си и да знаете къде има магазин за мото части Благоевград, в случай че ви потрябва.

 

Православен мемориален кръст “Памет и вяра” - “Кръстът”

 

Високо над гр. Благоевград, на 570 м надморска височина и точно над кв. Вароша, се издига 38-метровият Православен мемориален кръст “Памет и вяра”, изграден през 2013 г. Ако трябва да сме още по-точни, кръстът се намира в местността “Заева поляна”, а до него с мотор се стига безпроблемно по асфалтов път.

Мястото е чудесна дестинация не само за религиозни хора, но и за любителите на красиви гледки. Кръстът е разположен на върха на хълм, а от заобикалящата гора се откриват гледки към Благоевград и околността. Освен паметника, в района може да посетите и фотоизложба, параклисът “Свети Дух”, или просто да се насладите на чистия въздух.

 

Язовир Стойковци в с. Логодаж

 

Водният басейн може да се срещне под много имена, включително язовир Логодаж или езеро Стойковци. Но винаги става дума за едно и също място. На около 1 км от с. Логодаж и 18 км от Благоевград, това е най-големият водоем в Благоевградския регион.

Мястото е лесно достъпно и до него се стига за по-малко от 30 минути, ако започнете пътешествието си от гр. Благоевград. Може да обиколите местността и да се насладите на гледките, да отдъхнете, или пък да посетите близкото стрелбище. По пътя дотам може да забележите и Паметник на партизански отряд “Никола Калъпчиев“, където да се отбиете.
Е 79 по р. Струма
Друга алтернатива за пътешествие в близост до гр. Благоевград е да започнете да карате на юг по Европейски път Е 79 в посока Кулата, който свързва градовете Кошице, Словакия и Солун, Гърция. Пътят е добър за пътешествие с мотор или мотоциклет.

Движейки се по поречието на р. Струма, ще може да се насладите на много природни гледки и зелени хълмове, а на много места ще прекосявате и криволичещата река. Ако продължите да карате достатъчно дълго, след Симитли може да посетите Момина Скала и Мечкулски водопад.

 

Стобски пирамиди

 

В землището на с. Стоб, на около 20 мин. (15 км) път от Благоевград, се намират впечатляващите Стобски скални пирамиди. Представляват природна забележителност, която, благодарение на старокватерни вилафрански флувиоглациални наслаги, формира живописни композиции.

Стобските пирамиди са част от Стоте национални обекта и всеки, който ги е посетил, е останал впечатлен. С превозно средство може да стигнете до началото на екопътеката, а остатъка от маршрута да извървите пеша, наслаждавайки се на откриващите се зад всеки ъгъл гледки.

 

Рилски манастир

 

Ако се намирате в района или планирате да пътувате дотам, е задължително да посетите Рилския манастир - един от най-значимите културни паметници в страната и най-големия български манастир. Намира се едва на 40 км от Благоевград и е лесен за достигане с мотор, тъй като до него има изграден път, а в близост се намира обособена паркинг зона.

Част от Стоте национални туристически обекта, Рилският манастир е значим не само на местно ниво, но и на световно. Основан през далечния Х век, днес манастирът заема своето достойно място в ЮНЕСКО - списъка на световното културно и природно наследство.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети