В Соледар никой не брои мъртвите

Dennews.bg
11.01.2023
размер на текста:

В изпадналия в битка Соледар в Източна Украйна „никой не брои мъртвите“, каза войник пред CNN

Украински войник, който се бие в източния град Соледар, каза пред CNN, че ситуацията е „критична“ и броят на загиналите вече е толкова голям, че „никой не брои загиналите“.

Войникът е от 46-а въздушна мобилна бригада, която ръководи битката на Украйна за задържане на Соледар при масираната атака от руски войски и наемници на Вагнер.

Ситуацията е критична. Труден. Държим се до последно”, каза войникът.

Той описа динамично бойно поле, където сградите сменят собствениците си ежедневно и единиците не могат да следят нарастващия брой на загиналите. „Никой няма да ви каже колко убити и ранени има. Защото никой не знае със сигурност. Нито един човек“, каза той. — Не в щаба. Никъде. Постоянно се заемат позиции и се заемат отново. Това, което днес беше нашата къща, на следващия ден става на Вагнер.

В Соледар никой не брои загиналите”, добави той.
Войникът каза, че към вторник вечерта не е ясно каква част от града е била държана от руснаците: „Никой не може със сигурност да каже кой къде се е преместил и кой какво държи, защото никой не знае със сигурност. В града има огромна сива зона, която всички твърдят, че контролират, но това е просто някаква празна реклама.“

Украинците са загубили много войски в Соледар, но редиците се попълват, докато битката за миньорския град продължава, каза той: „Личният състав на нашите части е обновен почти наполовина, повече или по-малко. Ние дори нямаме време да запомним повиквателните знаци един на друг [когато пристигне нов персонал].“

Войникът каза, че вярва, че военните лидери на Украйна в крайна сметка ще се откажат от битката за Соледар и попита защо все още не са направили това. „Всички разбират, че градът ще бъде изоставен. Всички разбират това“, каза той. „Просто искам да разбера какъв е смисълът [да се бием къща на къща]. Защо да умираме, ако така или иначе ще го напуснем днес или утре?

Малко контекст: 46-та авиомобилна бригада съобщи в канала си в Telegram във вторник, че ситуацията в Соледар е „много трудна, но управляема“.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на войниците от бригадата „за тяхната смелост и твърдост при защитата на Соледар“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети