Пистолет, насочен към главата на аржентинския вицепрезидент, засече

DenNews.bg
02.09.2022
размер на текста:

 Мъж със зареден пистолет се е опитал да застреля вицепрезидента на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер в четвъртък, но пистолетът не е сработил и тя не е пострадала, съобщават местните власти, цитирани от Reuters.

Нападението подчертава нарастващото политическо напрежение в Аржентина и региона, което докара до ръба политиците от Колумбия до Бразилия.

"Мъж е насочил огнестрелно оръжие към главата й и дръпнал спусъка. Кристина е все още жива, защото как и по каква причина, която предстои да бъде потвърдена, пистолетът... не е стрелял", заяви аржентинският президент Алберто Фернандес в телевизионно обръщение.

По думите му пистолетът на нападателя е бил зареден с пет куршума.

"Това е най-сериозното събитие, през което сме преминавали, откакто Аржентина се върна към демокрацията", коментира президентът.

Срещу Кристина Фернандес де Киршнер се води съдебен процес по обвинения в корупция и пред дома й по време на нападението е имало стотици нейни поддръжници. Видеозаписи показват мъж, който държи пистолет на сантиметри от главата й, докато тя поздравява подкрепящите я.

Нападателят е 35-годишен мъж от бразилски произход. Той е задържан бързо от полицията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети