Жители на Истанбул скочиха срещу гейовете

DenNews.bg
19.09.2022
размер на текста:

 Стотици са присъствали в неделя в Истанбул на протест срещу гейовете, организиран от консервативни асоциации, съобщи AFР, цитирана от News.bg

Носейки транспаранти с лозунги като "Защитете вашето семейство и вашето поколение", "Кажете не на обществото без пол" и "Баща + майка + бебе = семейство", участниците са призовали за забрана на сдружения, защитаващи правата на гейове и транссексуални хора, чиито прояви бяха забранени през последните години.

Много от демонстрантите, подкрепящи асоциации, са били близки до президента Реджеп Ердоган.

Те се събраха в традиционно консервативния квартал Фатих за митинг, който по-рано получи одобрението на турския съвет за провеждане, като прие телевизионна реклама за него, преценявайки събитието като "обществен интерес".

Тази позиция предизвика бурен протест от правозащитни групи.

Противниците на марша отговориха чрез социалните медии със съобщения като "не на марша на омразата" в знак на солидарност с поддръжниците на LGBTQ.

Припомняме, че през юни в Истанбул се проведе гей парад, който бе прекратен от полицията, а десетки участници и журналисти - задържани.

Миналогодишното събитие също завърши със сблъсъци и арестувани.

През февруари миналата година, президентът на Турция Реджеп Ердоган нападна остро ЛГБТ движението в Турция, обвинявайки го във "вандализъм" и в отдалечаване на младежите от партията му от нейната кауза. Коментарите на Ердоган бяха направени, след като турската полиция задържа четирима души за изобразяване на най-свещеното място на исляма със снимки на знамето на ЛГБТ с дъгата по време на студентски протест.

Хомосексуалността е била законна през цялата история на съвременната Турция.

Но гей хората често се сблъскват с тормоз, а ЛГБТ събитията - включително Истанбулския гей парад - бяха блокирани от Ердоган.

Тогава "Туитър" ограничи достъпа до съобщение на министъра на вътрешните работи на Турция, който нарече студенти "ЛГБТ перверзници".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети