Украйна е спряла подаването на петрол към Унгария, Чехия и Словакия

DenNews.bg
09.08.2022
размер на текста:

 На 4 август "Укртранснафта" спря изпомпването на руски петрол през южния клон на петролопроводната система "Дружба" към Унгария, Чехия и Словакия, съобщи за РИА Новости Игор Демин, говорител на президента на "Транснефт".
"Наистина, Укртранснафта напълно спря да изпомпва петрол за Унгария, Чехия и Словакия по южния клон на Дружба на 4 август в 06:10 ч. В същото време транзитът през Беларус в посока Полша и Германия продължава", каза още той.

Според Демин украинската компания предоставя транспортни услуги на 100% предплатена база, но при последния опит за плащане за транзит средствата се връщат по сметката на Транснефт. тъй като руската страна не може да извърши плащане за транзита заради санкциите на ЕС

Руското министерство на енергетиката и местните спедитори, доставящи гориво за Унгария, Чехия и Словакия, както и самата Ukrtransnafta, са наясно с настоящата ситуация, заключи той.

В същото време от Транснефт заявиха, че обмислят алтернативни варианти за плащане на услуги за транзит през Украйна. Компанията изпрати апел до Gazprombank за получаване на разрешение от европейския регулатор за извършване на плащания по споразумение с JSC Ukrtransnafta.

Нефтопроводът "Дружба" започва от Самарска област, минава през Брянск и след това се разклонява на северен и южен участък, преминавайки през територията на Беларус, Украйна, Полша, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Латвия и Литва. Украинският участък е собственост на Ukrtransnafta, а Русия плаща за транзита.
Според резултатите от 2019 г. изпомпването през тръбопровода е намаляло с 13,5 процента и е възлизало на 42,3 милиона тона, включително доставките за Чехия възлизат на 3,8 милиона тона, за Словакия - пет милиона тона, за Унгария - 4,1 милиона. През 2021 г. Транснефт намали транспортирането през Дружба до 35,9 милиона тона. Според последните прогнози през тази година се планира той да нарасне до 45,5 милиона.

След началото на руската спецоперация за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Така ЕС вече прие седем пакета от ограничителни мерки, включително ембарго върху въглищата и петрола.
Според Владимир Путин политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада и санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Въпреки това, уверен е президентът, настоящите събития поставят черта под глобалното господство на Запада както в политиката, така и в икономиката.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети