80 000 туристи са блокирани в Китай заради нови случаи на COVID-19

DenNews.bg
07.08.2022
размер на текста:

 Повече от 80 000 туристи са блокирани в популярен курорт в Китай, след като епидемия от коронавирус предизвика затваряне, информира BBC.

Властите отмениха всички полети и влакове от Саня, известен като "китайските Хавай", в събота, ден след като бяха потвърдени 263 положителни случая.

Сега пътниците трябва да представят пет отрицателни PCR теста за седем дни, преди да им бъде разрешено да напуснат.

Китай е единствената голяма икономика, която все още следва политика на „нулев Covid“.

Страната е регистрирала по-малко от 15 000 смъртни случая от началото на пандемията, според университета Джон Хопкинс. Има обаче опасения относно въздействието на строгите правила, включително масови тестове и локални блокирания, върху икономиката.

Ограниченията за Саня, град на южния остров Хайнан и популярна сърф дестинация, идват по време на пиковия туристически сезон.

Основни услуги като супермаркети и аптеки остават отворени, но местата за забавление са затворени от миналата седмица, съобщава агенция AFP.

Властите казаха, че ще поискат от хотелите да предлагат 50 процента отстъпка, докато ограниченията не бъдат премахнати.

Саня не е единственият град, който беше блокиран през последните месеци. Около милион души в предградие на Ухан, градът в централен Китай, където за първи път беше регистриран Covid-19, се сблъскаха с нови ограничения миналия месец, след като бяха потвърдени четири асимптоматични случая.

Междувременно през юни 25-те милиона жители на Шанхай най-накрая излязоха от строго двумесечно блокиране

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети