Зеленски: Русия е държавен спонсор на тероризма

DenNews.bg
07.08.2022
размер на текста:

 Русия трябва да носи отговорност за самия факт за създаване на заплаха за атомната електроцентрала. И това не е само поредният аргумент в полза на признаването на Русия за държавен спонсор на тероризма. Това е аргумент в полза на прилагането на строги санкции срещу цялата руска ядрена индустрия – от Росатом към всички свързани компании и физически лица. Това е само въпрос на безопасност. Този, който създава ядрени заплахи за други нации, определено не е способен да използва ядрените технологии безопасно.

Това обяви във видеообръщание на страницата си във Фейсбук президентът на Украйна Володимир Зеленски по повод атаките срещу запорожката АЕЦ, заради които и двете страни в конфликта сипят взаимни обвинения. 

В друго видеообръщение Зеленски благодари на партьорите, които го снабдяват с оръжие и този път по-специално на САЩ:

През тази седмица въоръжените сили на Украйна и нашето разузнаване постигнаха силни резултати в унищожаването на логистиката на руската армия, тиловите бази на окупаторите. И всеки удар по складовете за боеприпаси на врага, по командните им пунктове, по струпвания руска техника спасява живота на украинските военни и цивилни.
Благодаря на партньорите - всички, които доставят на Украйна необходимото оръжие. По-специално, тази седмица беше съгласуван друг пакет за подкрепа от САЩ, който включва боеприпаси за Hymars. Всички те се прилагат възможно най-точно и ползотворно за цялостната ни стратегия за отбрана. Правим всичко, за да получим още по-ефективни и модерни оръжия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети