Ако териториалните планове позволят затваряне на ТЕЦ "Бобов дол", Община Бобов дол ще изчезне

DenNews.bg
30.08.2022
размер на текста:

 В последните дни се появиха много мнения, че предвидените мерки в териториралните планове за справедлив преход чрез агресивно краткосрочно редуциране на емисиите посредством ликвидиране на въглищния отрасъл ще доведе до значително влошаване на вече критичното социално и демографско състояние не само на регион Стара Загора, но и на Югозападния район. И двата района са пряко свързани с добива на въглища и производството на електрическа енергия от изкопаеми горива.

„Има толкова много неточности, че не знам от къде да започна. Явно авторите на плана смятат, че ползваме предимно въглища от Бобовдолския басейн, което не е вярно. Делът на обогатено енергийно гориво от Брикел в енергийния микс на ТЕЦ Бобов Дол е около 40%, защото местните въглища са с ниска калоричност, а и с обогатеното енергийно гориво подобряваме екологичните параметри. В нашия регион безработицата е сериозна, а ТЕЦ Бобов Дол се явява един от основните фактори за осигуряване на заетост в региона. Липсата на конкретни планове за откриване на нови работни места и пренасочване на квалифициран персонал в други сектори допълнително ще утежнят съществуващото положение.“ каза изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

Огромна част от хората в района се препитават от добив на въглища, производство на енергия от въглища и минно дело.

„Липсата на алтернативна заетост обезмисля необходимостта от преквалификация на служителите, за да отговарят на нуждите на пазара на труда след прехода. Бобовдолският регион е със застаряващо население, което от десетителетия работи в енергийната сфера. Синове, бащи, дядовци цял живот работят в ТЕЦ-а и мините. Без ТЕЦ Бобов Дол, за тях няма работа.“ каза инж. Любомир Спасов.

Преустановяването на работата на ТЕЦ Бобов Дол ще заличи Община Бобов Дол, защото 50% от общинския бюджет се формира от публичните задължения на ТЕЦ Бобов Дол.

Според инж.Спасов не бива да се допуска затваряне на ТЕЦ Бобов Дол, защото е една от ключовите в икономически и социален аспект централи в Югозападна България. Освен това ТЕЦ Бобов Дол е основен източник на захраване на потребителите в Столицата и цяла югозападна България.

„Стартирали сме процеса за преминаване на по-екологични горива, но категорично няма да извършим всички дейности до 2026 година.“ каза инж. Любомир Спасов.

От дружеството планират използване на природен газ, изграждане на фотоволтаичен парк, развитие на системи за производство и съхранение на водород и използване на газоводородни турбини на световните лидери при подобни съоръжения.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети