Путин подписа указ за увеличаване числеността на армията

DenNews.bg
25.08.2022
размер на текста:

 Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия със 137 000 военнослужещи, предава РИА Новости, като се позовава на руския официален портал за държавна информация.

"Да се ​​установи щатната численост на въоръжените сили на Руската федерация в размер на 2 039 758 единици, включително 1 150 628 военнослужещи", се казва в новия указ.

В съответствие с предишния указ от 17 ноември 2017 г. руските войски наброяват 1 902 758 войници и офицери, включително 1 013 628 военнослужещи.

Според официалната информация в Украйна се бият само професионални войници и доброволци и там не се изпращат наборни военнослужещи , макар че в първите дни на войната стана ясно, че имало такива случаи, но Путин е разпоредил тяхното изтегляне от арената на бойните действия, а командирите, които са били допуснали наборници на фронта са били наказни.

Различни правозащитни групи съобщават, че много войници, подписали договор се отказват и не продължават контрактите си, защото не желаят да се бият в Украйна и различни адвокатски групи им помагат за законното разтрогване на договорите така, че да не бъдат съдени.

Паралелно се съобщава за наемане на затворници, на които е предлагана амнистия срещу сключване на контракт за постъпване в армията, но досега няма официални потвърждения за тази практика.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети