Папа Франциск посочи смъртта на Дария Дугина като пример за глупостта на войната

DenNews.bg
24.08.2022
размер на текста:

 Папа Франциск отново призова за прекратяване на военните действия в Украйна и спомена смъртта на Даря Дугина като пример за глупостта на войната.
„Отново призовавам Господ да се моли за мир за любимия украински народ, който претърпя ужаса на войната в продължение на шест месеца. Надявам се, че ще бъдат предприети конкретни стъпки за прекратяване на войната и предотвратяване на заплахата от ядрена катастрофа в Запорожие .. Пазя в сърцето си затворниците, особено тези, които са в трудни условия, и моля отговорните власти да положат усилия за освобождаването им“, каза папата по време на традиционната обща аудиенция.

Той добави, че мисли за многото загинали, бежанци, ранени и руски и украински деца, които са останали сираци. Според него сирачеството няма националност, независимо кои са децата, загубили родителите си.

"Мисля за жестокостта, за толкова много невинни, които плащат за лудост: лудост от всички страни, защото войната е лудост. И никой, който води война, не може да каже: "Не, не съм луд", каза папа Франциск.
Според него невинните плащат за войната.
„Мисля за бедното момиче, което беше взривено от бомба под седалка на кола в Москва“, каза папата.

Тези, които правят пари от войната и търговията с оръжие, той нарече престъпници.
Журналистът и политолог Дария Дугина почина вечерта на 20 август. Колата, която тя управлявала, се взривила и изгоряла на Можайското шосе в Одинцовски район на Московска област.
ФСБ установи, че престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби, а извършителят е Наталия Вовк, която на 23 юли влязла в Русия с 12-годишната си дъщеря, наела апартамент в къщата, където живеела Дугина, проследила журналистка и в резултат на това е извършила контролирано взривяване на нейния джип . След това Вовк и дъщеря й заминават за Естония.
Според хакерската група RahDit 43-годишната украинка преди това е служила в националния батальон "Азов" *, моминското й име е Шабан.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети