Украйна прати снаряди по сградата на сепаратистите в Донецк

DenNews.bg
23.08.2022
размер на текста:

 Административната сграда на ръководителя на саморпровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин беше подложена на пряк обстрел предават ТАСС и Ройтерс. Обстрелвани са и други сгради в центъра на Донецк.

Самият Пушилин не е пострадал и се намира "на безопасно място". Най-малко трима души са загинали, а поне други шестима са били ранени при обстрела на централната част на Донецк.

Според Донецката новинарска агенция снарядите са попаднали във фасадата, дясното крило и горните етажи. "В сградата е възникнал пожар. Навсякъде в района има разпръснати тухли, части от облицовки и метални конструкции", отбелязват от агенцията.

Снарядът е попаднал директно в седмия етаж на сградата от дясната страна, пострадал е и първият етаж. Засега не се привежда информация дали има загинали и пострадали в сградата.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Москва във вторник за мощен отговор, ако руските сили извършат атаки на или около Деня на независимостта на Украйна, цитира думите му Ройтерс.

Украинският президент предупреди, че Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, може да опита "нещо особено грозно" в навечерието на Деня на независимостта в сряда, 24 август, когато се отбелязват 31 години от обособяването на Украйна като независима държава след краха на СССР.

Запитан на съвместна пресконференция с гостуващия полски президент Анджей Дуда за възможността за руски ракетен удар срещу Киев, той каза, че има ежедневна заплаха от атаки и украинското разузнаване работи с чуждестранните разузнавателни служби.

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече да възстанови украинското управление над анексирания от Русия Крим, ход, който според него ще помогне за възстановяването на "световния ред и закон", цитира думите му Ройтерс.

Той каза на международна конференция за Крим - "Кримска платформа", че възстановяването на контрола над полуострова, завладян и анексиран от Русия през 2014 г. в ход, който не е признат от повечето други страни, ще бъде "най-голямата антивоенна стъпка".

"Всичко започна с Крим и ще завърши с Крим", каза Зеленски във встъпително обръщение към Кримската платформа, форум, който се стреми да възстанови териториалната цялост на Украйна и да сложи край на анексирането на Крим от Русия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети