Взрив в джамия в Кабул уби 21 души

DenNews.bg
18.08.2022
размер на текста:

 Експлозия, сринала джамия в Кабул по време на вечерна молитва в сряда, е убила 21 души, съобщи полицията в Кабул в четвъртък.

Говорителят на полицията Халид Задран каза, че още 33 души са били ранени при взрива.

Свидетели твърдят пред Ройтерс, че мощната експлозия е била чута в северен квартал на Кабул, счупвайки прозорците на близките сгради. 

Няма незабавно поемане на отговорност за взрива и властите не приписват публично вината.

Талибаните казват, че възстановяват сигурността в разкъсаната от война страна, в която се наблюдава цялостен спад в насилието, откакто групировката пое управлението и победи подкрепяното от САЩ правителство преди година. През последните месеци обаче в градски центрове бяха извършени няколко големи нападения, някои от които поети от Ислямска държава.

Спешна болница, съоръжение, управлявано от италианска неправителствена организация, която е специализирана в лечението на жертви на война, каза в изявление, че е приела 27 души, включително пет деца, които са били ранени при взривовете. Двама души са пристигнали мъртви и един пациент е починал в спешното отделение, каза Стефано Соза, директор на отдела за спешна помощ в Афганистан.

През август болницата е лекувала 80 пациенти от шест различни събития с масови произшествия, които включват големи инциденти като взривове и масови стрелби.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети