Анализи след катастрофата с автобус с деца от Сърбия на АМ "Тракия"

DenNews.bg
15.08.2022
размер на текста:

 По неизяснени причини автобусът със сръбски граждани, който снощи се обърна на АМ Тракия, е самокатастрофирал. Това стана ясно от брифинга на Димитър Димитров от ОДМВР Стара Загора.

28 граждани са прегледани в центъра за спешна помощ. 14 са настанени в болница, трима са в тежко състояние. Едно от децата на 11 години е със счупен таз, счупено бедро и други травми. То е настанено в реанимация.Останалите деца са с пълнолетните придружители.

Версиите за катастрофата са или грешка на шофьора или техническа неизправност, стана ясно от думите му. Кръвната проба на шофьора за наркотици и алкохол е отрицателна. Той е задържан и продължават следствените действия с него, подчерта Димитров.

В района на катастрофата не е имало мантинела от дясната страна на пътното платно.

Разследването ще се води от следователи от Национална следствена служба. Изискани са документи от сръбска страна, стана ясно от данните на Районната прокуратура. Вероятно още днес ще му бъде повдигнато обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов са посетили катастрофата на АМ Тракия. Това стана ясно от думите пред БиТиВи на зам.-главния прокурор . Сарафов поясни, че основната версия за катастрофата е човешка грешка. Не са установени неизправности на автобуса или неравности по пътното платно. Шофьорът вероятно ще бъде привлечен като обвиняем.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев даде брифинг пред входа на стразогорската болница. Той заяви, че едно от пострадалите деца при катастрофата на АМ Тракия ще бъде оперирано в Детска хирургия в Пирогов, а друго, което е сумнолетно, ще бъде приведено в неврохирургия, като министърът, заяви, че неговото състояние предизвиква по-голяма тревога.

Двама възрастни също са пострадали по-тежко. Единият е с ампутиран крак. Психолози ще работят с жертвите на тежкото ПТП, стана ясно още от думите му. Осем линейки са отишли на мястото на инцидента снощи. Няма опасност за живота на пострадалите, според здравния министър. Родителите са спокойни, поясни той. На място пристигна и здравният министър на Сърбия. Той благодари за положените грижи от българските медици.

Благодарност към българските лекари отправи и сръбския министър на здравеопазването д-р Златибор Лончар. Подготвя се логистиката за транспортирането на пациентите до Сърбия.

Ръководителката на сръбската група заяви, че шофьорът е карал относително бавно и пътното платно е било мокро, но вероятно водачът е отклонил вниманието си, разгъвайки някаква седалка. Към момента се изясняват подробности за това дали шофьорът е почивал достатъчно и защо е потеглил толкова късно, така че част от пътуването е щяло да бъде в тъмната част на деня. Става ясно обаче, че въпреки че превозва деца, след като те са чуждестранни пътници, това правило не важи за тях.

Сръбският автобус е пътувал от Слънчев бряг, където са участвали във фестивал, за Белград. Малко преди мястото на катастрофата са почивали на една от бензиностанциите.

Временно бе ограничено движението по АМ "Тракия" в посока София в участъка от пътен възел "Нова Загора" до пътен възел "Стара Загора", с цел осигуряване на проходимост за спешните екипи при Сливен, съобщиха от АПИ и МВР.

Движението се осъществява по обходен маршрут: по път II-66 Нова Загора - Стара Загора, околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия" при пътен възел "Стара Загора" в посока София.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети