Въоръжен мъж беше застрелян, след като се опита да „проникне“ в офиса на ФБР в Охайо

DenNews.bg
12.08.2022
размер на текста:

 Въоръжен мъж, облечен в бронежилетки, беше убит, след като се опита да "нахлуе" в сграда на ФБР в Охайо, твърдят служители.

Заподозреният е избягал от местопроизшествието в Синсинати и е бил застрелян от полицията след часове сблъсък в селски район.

Представители на правоприлагащите органи казаха на американските медии, че проучват дали мъжът - когото медиите посочиха като Рики Шифър, 42 - е имал някакви връзки с крайнодесни групи.

Шефът на ФБР каза, че насилието и заплахите срещу агенцията "трябва да бъдат дълбоко тревожни за всички американци".

Полицията не е идентифицирала официално заподозрения, убит в Охайо в четвъртък, и не е коментирала мотивите му по време на брифингите за новини.

Неназовани представители на правоприлагащите органи казаха пред американските медии, че заподозреният може да е присъствал в сградата на Капитолия във Вашингтон в деня на миналогодишния бунт от поддръжници на Тръмп, въпреки че не е обвинен в никакви престъпления във връзка с безредиците.

Инцидентът в Охайо идва, когато американски служители предупреждават за нарастващи заплахи срещу правоохранителните органи, след като ФБР изпълни заповед за обиск в понеделник в имението Мар-а-Лаго на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида.

Полицията каза, че заподозреният се е опитал неуспешно да наруши зоната за проверка на посетителите в офиса на ФБР в Синсинати около 09:15 (13:15 GMT).

Той избягал от района, но бил забелязан около 20 минути по-късно от полицейски служител, каза говорителят на магистралния патрул на щата Охайо Нейтън Денис на пресконференция.

Последвало преследване, заподозреният спрял и разменил стрелба с полицаи, преди да избяга в царевична нива.

След продължило часове противопоставяне той насочи оръжие към полицаите и беше убит от полицията около 15:00 часа местно време, каза г-н Денис. При престрелката няма пострадали полицаи.

Според NBC News мъжът е стрелял с пистолет за пирони по сградата на ФБР и също е бил въоръжен с полуавтоматична пушка.

Има два акаунта в социалните медии на съобщеното име на заподозрения, според репортера на BBC за дезинформация Шаян Сардаризадех.

Повечето от туитовете бяха за изборите през 2020 г., като се твърди, че са били откраднати от Тръмп. Публикациите също така включват призиви за насилие срещу демократите, ФБР и Върховния съд.

Най-малко две публикации в акаунта в Twitter - включително една, в която се казва "Бях там" - предполагат, че лицето е присъствало на бунта на Капитолия.

В Truth Social, уебсайтът, собственост на Тръмп, акаунт на името на Рики Шифър публикува по-рано в четвъртък, призовавайки американците да „бъдат готови за битка“, добавяйки: „Предлагам война“.

Една публикация изглежда е била направена след инцидента в офиса на ФБР в Синсинати.

Директорът на ФБР Кристофър Рей, който беше назначен от Тръмп през 2017 г., каза в изявление, че „неоснователните атаки срещу почтеността на ФБР подкопават уважението към върховенството на закона и са сериозна лоша услуга за мъжете и жените, които жертват толкова много да защитават другите.

„Насилието и заплахите срещу правоприлагащите органи, включително ФБР, са опасни и трябва да бъдат дълбоко тревожни за всички американци.

В реч пред полеви агенти на ФБР в щата Небраска в сряда, той нарече онлайн заплахите към длъжностни лица „жалки и опасни“, добавяйки: „Насилието срещу правоприлагащите органи не е отговорът, независимо от кого сте разстроени“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети