Президентът на Шри Ланка помолил Путин да му помогне за внос на горива

DenNews.bg
07.07.2022
размер на текста:

 Президентът на Шри Ланка казва, че е помолил руския президент Владимир Путин да помогне на страната му да внася горива, тъй като е изправена пред най-тежката си икономическа криза от обявяването на независимостта си от Великобритания през 1948 г.

Готабая Раджапакса каза, че е "имал много продуктивна" дискусия с г-н Путин.

Това идва, след като министърът на енергетиката на Шри Ланка предупреди през уикенда, че страната може скоро да остане без бензин.

В сряда стотици хора излязоха по улиците на столицата Коломбо, за да протестират срещу правителството.

„Поисках предложение за кредитна подкрепа за внос на гориво“, написа  Раджапакса в Туитър във връзка с разговора си с руския лидер.

 Раджапакса също каза, че е "смирено поискал" полетите между Москва и Коломбо да бъдат възобновени, след като руският превозвач Aeroflot спря услугите миналия месец.

„Ние единодушно се съгласихме, че укрепването на двустранните отношения в сектори като туризъм, търговия и култура е от първостепенно значение за укрепване на приятелството, което нашите две нации споделят“, добави той.
Страната вече закупи петрол от Русия през последните месеци, за да помогне за увеличаване на доставките на гориво по време на кризата, а правителството даде знак, че е готово да купува повече от богатата на енергия страна.

Опитите на г-н Раджапакса да разреши най-тежката икономическа криза в Шри Ланка от повече от 70 години, включително осигуряване на финансова подкрепа от Индия и Китай, досега не успяха да сложат край на седмици на недостиг на гориво, енергия, храна и други основни артикули.

В неделя министърът на енергетиката Канчана Виесекера каза, че в страната има останал бензин само за по-малко от ден при редовно търсене.

Миналата седмица властите спряха продажбите на бензин и дизел за несъществени превозни средства в опит да запазят намаляващите запаси от гориво.


Какво стои зад недостига на бензин в Шри Ланка?
В четвъртък Централната банка на Шри Ланка повиши основните си лихвени проценти с един процентен пункт, за да се справи с нарастващите разходи за живот в страната.

Лихвеният процент по кредитите беше повишен до 15,5%, докато лихвеният процент по депозитите беше увеличен до 14,5%, което е най-високото ниво от 21 години.

Това идва след като годишната инфлация достигна рекордно високо ниво от 54,6% през юни, тъй като цената на храните се повиши с над 80%.

Стотици протестиращи се бяха събрали ден по-рано в сряда близо до сградата на парламента в Коломбо, докато започнаха това, което те нарекоха "последен натиск" за отстраняване на правителството на г-н Раджапакса.

Тази седмица Обединеното кралство възстанови забраната срещу всички пътувания до Шри Ланка, освен съществените, поради граждански вълнения в страната.

Министерството на външните работи предупреди, че летовниците могат да се сблъскат с "демонстрации, блокади на пътища и бурни безредици в кратък срок".

Посещението на държави противно на препоръките на Министерството на външните работи вероятно ще доведе до невалидност на застраховката за пътуване, каза Асоциацията на британските застрахователи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети