Корнелия Нинова: Чакат ни трудности. Трябват държавници да поемат отговорност

DenNews.bg
18.07.2022
размер на текста:

 „Първото нещо, което ще направим е да сложим на масата на разговорите изработената програма от трите партии преди две седмици. Защото тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни в правителството. Възнамеряваме още утре да започнем тези разговори. Първи ще поканим “Продължаваме промяната“ като най-голямата парламентарна група и като едни от най-активните участници в разработването на програмата.“ Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след връчването на третия проучвателен мандат на БСП.

Нинова коментира, че разбират огромната отговорност, която пада върху партията и заяви, че ще подходят разумно, отговорно и диалогично с една цел - да гарантират сигурност на държавата, спокойствие на хората, да съставят редовен кабинет и да изпълнят програмата, която вече записаха. Лидерът на БСП потвърди заявките, че първата по големина партия трябва да излъчи премиер.

Вицепремиерът обясни, че трудното при тези разговори ще бъде партньорите, които са си казали доста остри неща, минали си в личното пространство, да намерят начин да седнат на една маса и да разговарят за политики. „Да говорим за това, което ни чака през есента и зимата. За нас приоритет е социалната политика, бяхме и досега социалният стълб на правителството, ще останем такива и в преговорите, и в бъдещо правителство“, допълни тя и уточни, че министрите в кабинета ще станат ясни след като бъде постигнато съгласие между партиите за подкрепа на програмата. „Националният съвет на партията ни потвърди досегашните 4 министри и даде висока оценка за работата им“, каза още тя.

„По отношение на експертен или политически кабинет, нашата позиция също е последователна“, заяви Корнелия Нинова и продължи: „Намираме се в тежки кризи - и енергийна, и икономическа, предстоят тежки зимни месеци. Смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност и сега трябват лидери, държавници, които да кажат “Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност.“ Другото би било скриване зад експертен кабинет“, смята лидерът на БСП.

Нинова бе категорична, че ще разговарят с всички, без ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“.

„Досега с “Демократична България“ работихме добре, разумно. Винаги намирахме решения на въпроси, които са ни разделяли, в името на националния интерес“, обясни пред медиите Нинова и допълни, че трудно ще бъде да се намери сечението между “Продължаваме промяната“ и “Има такъв народ“.

„Червени линии обсъждахме по време на съставяне на програмата. Вече я съставихме и това е основата, върху която искаме да стъпим за бъдещето на държавата. Въпросът с руските дипломати също беше изчистен и в програмата всички се обединихме зад желанието да се положат дипломатически усилия за уреждане на отношенията с Руската федерация и да не се стига до прекъсване на отношенията и закриване на посолства“, каза още Нинова.

Пред журналистите тя обясни, че ако не се състави кабинет, отиваме на избори и избирателите ще решат. „Надявам се да отчетат свършеното досега. В тази връзка, от днес започнахме с отчета на социалното министерство, продължаваме с тези на туризма, земеделието и икономиката. Аз ще се отчета пред българите какво сме свършили за 7 месеца, и ако няма кабинет, те ще решат по време на кампанията“, коментира лидерът на БСП.

Нинова обясни, че ако няма разбиране по програмата, мандатът няма да бъде бавен и ще се върне неизпълнен. „Но и при най-малките знаци, че можем да постигнем съгласие по програмата, ще си отделим повече време“, подчерта председателят на БСП.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети