Подготвя ли ни СЗО за нова пандемия, този път заради маймунската шарка?

DenNews.bg
18.07.2022
размер на текста:

 Броят на случаите на маймунска шарка в Европейския съюз се е увеличил с почти 50% за една седмица, надхвърляйки 7000. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, информира News.bg

Органът за реакции при извънредни здравни ситуации (HERA) закупи още 54 530 дози ваксини срещу заболяването, с което общият им брой достигна 163 620.

Кириакидес призна, че е загрижена заради нарастващия брой заболели от маймунска шарка.

Тя посочи, че досега са доставени около 25 000 ваксини в шест страни членки. Към 14 юли Испания има най-много докладвани случаи - 443. Следват Германия с 405 и Франция със 191.

Миналата седмица Световната здравна организация обяви, че свиква второ спешно заседание, за да реши дали маймунската шарка представлява глобална заплаха за здравето.

За последен път СЗО издаде глобална извънредна ситуация в областта на здравеопазването през януари 2020 г. в отговор на епидемията от COVID-19 и следващия март я обяви за пандемия.

За разлика от коронавируса, маймунската шарка не е нов вирус. Учените за първи път откриха маймунската шарка през 1958 г. при маймуни в плен, използвани за изследвания, и потвърдиха първия случай на човек, заразен с вируса през 1970 г. в нацията Заир, сега наречена Демократична република Конго.

Маймунската шарка е в същото семейство вируси като едрата шарка, въпреки че причинява по-леко заболяване. СЗО и националните здравни агенции имат десетилетия опит в борбата с едрата шарка, която беше обявена за изкоренена през 1980 г. Успешната борба с едрата шарка може да предостави на здравните служители важни знания за борба с маймунската шарка

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети