Заради COVID-19 25 милиона деца по света са пропуснали важни ваксини

DenNews.bg
15.07.2022
размер на текста:

 Около 25 милиона деца по света са пропуснали рутинни имунизации срещу често срещани заболявания като дифтерия заради пандемията от коронавирус, която наруши редовните здравни услуги или предизвика дезинформация относно ваксините, според ООН, предава Associated Press, цитирана от News.bg

В нов доклад, публикуван в петък, Световната здравна организация и УНИЦЕФ заявиха, че техните данни показват, че 25 милиона деца миналата година не са успели да бъдат ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш, маркер за имунизационно покритие в детска възраст, продължавайки низходяща тенденция, започнала през 2019 г.

"Това е червена тревога за здравето на децата", каза Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

"Свидетели сме на най-големия устойчив спад в детските имунизации за едно поколение", каза тя, добавяйки, че последствията ще бъдат загубени детски животи.

Данните показват, че по-голямата част от децата, които не са успели да се имунизират, живеят в развиващите се страни, а именно Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините. Въпреки че покритието с ваксини спадна във всички региони на света, най-лошите ефекти бяха наблюдавани в Източна Азия и Тихоокеанския регион.

Експерти казаха, че това "историческо връщане назад" в обхвата на ваксинациите е особено обезпокоително, тъй като се случва на фона на нарастването на нивата на тежко недохранване. Недохранените деца обикновено имат по-слаба имунна система и инфекции като морбили често могат да се окажат фатални за тях.

"Комбинацията на глада с ниските нива на имунизация заплашва да създаде условия за криза на оцеляването на децата", казаха от ООН.

Учените казаха, че ниските нива на ваксиниране вече са довели до предотвратими огнища на болести като морбили и полиомиелит. През март 2020 г. СЗО и партньорите поискаха от страните да спрат усилията си за ликвидиране на полиомиелита на фона на ускоряващата се пандемия от COVID-19. Оттогава има десетки епидемии от полиомиелит в повече от 30 страни.

"Това е особено трагично, тъй като беше постигнат огромен напредък през двете десетилетия преди пандемията от COVID за подобряване на нивата на ваксиниране на децата в световен мащаб", каза Хелън Бедфорд, професор по детско здраве в University College London, която не е свързана с доклада на ООН. Тя каза, че новината е шокираща, но не е изненадваща, отбелязвайки, че службите за имунизация често са "ранна жертва" на големи социални или икономически бедствия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети