ЕС реши: През зимата в офисите и магазините само до 19 градуса

DenNews.bg
14.07.2022
размер на текста:

 Предприятията и потребителите в Европейския съюз могат да бъдат изправени пред драстични мерки за пестене на енергия в условията на задаващата се газова криза. Европейската комисия готви план за действие при извънредни ситуации, включително пълно спиране на газовите доставки от Русия

Проектът на Европейската комисия, с който разполага DPA предвижда от есента обществените сгради, офисите и търговските обекти да се отопляват до максимум 19 градуса. Това бе могло да намали с една трета последиците при внезапно прекъсване на доставките, пише Der Standard, цитиран от News.bg

В документа се посочва, че вече съществува значителен риск Русия да спре напълно доставките на газ за Европа през тази година.

В доклада се казва, че и компаниите, които могат да заменят газа, трябва и да намалят потреблението си. Целта е да се защитят отраслите, които са особено важни за веригите за доставки и конкурентоспособността. Домакинствата също са призовани доброволно да използват по-малко енергия. "Сега всеки трябва да пести гориво", пише комисията.

Проектодокументът предвижда в случай на недостиг на газ домакинствата и болниците, да получат приоритет. Въпреки това, ако производството на електроенергия е изложено на риск, държавите могат да възложат на газови електроцентрали да доставят електроенергия на само на определени "защитени" потребители.

Планът все още подлежи на промяна и се очаква да бъде официално представен следващата сряда, 20 юли.

Припомняме, че една от последните директиви на ЕК по отношение на газовите доставки и енергийната сигурност в ЕС въвежда изискване запасите от газ в Европа да бъдат запълнени преди зимата, а управлението им да бъде защитено от външна намеса.

Вчера руският монополист "Газпром" постави под въпрос продължаването на експлоатацията на "Северен поток 1" на фона на сюжета, който се разигра с ремонта на турбината в Канада. Отава първоначално отказа да върне турбината заради санкциите, наложени срещу Русия, но след извънредна намеса на Германия и ЕС бе направено изключения за съоръжението. Вече бе обявено, че турбината ще бъде върната на Германия.

Вчера обаче "Газпром" обяви, че "не разполага с никакъв документ, позволяващ на Siemens да изнесе газотурбинния двигател от Канада", а "при тези условия не е възможно да се направи обективно заключение за безопасната експлоатация".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети