Откриха жена, изгубила се по време на буря в гората, докато търси гъби

DenNews.bg
29.06.2022
размер на текста:

 В късния следобед жителка на Ракитово тръгнала в планината за гъби заедно със сина си и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение на открие хубави гъби. Тъй като се забавила, притеснените ѝ близки започнали да я търсят, но уви безуспешно. Тогава, около 20 часа, подали сигнал на телефон 112 в РУ - Велинград.

За не повече от половин час бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН - Велинград, лесничеи от ДГС - Ракитово и близки на жената. Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района. Ситуацията била усложнена от нелекия планински терен и разразилата се гръмотевична буря с пороен дъжд. Изгубилата се не носела в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не ѝ позволявал да говори и вика силно, но за радост имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута. Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена, тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките ѝ.

Това е вторият пореден случай в рамките на една седмица на успешно издирени хора, загубили се в планината, и повод за припомняне на основни съвети към любителите на планинския туризъм:

- По възможност не ходете в планината сами, придвижвайте се в група и не се отклонявайте от маршрута на останалите;

- Ако ще правите преход, нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта;

- Винаги носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи;

- Преди да предприемете поход, уведомете за това свои близки;

- Използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях;

- При необходимост и в нужда подайте сигнал на телефон 112. Ако нямате обхват на мобилния телефон, намерете място с обхват, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и стриктно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени;

- Ако се наложи да пренощувате на открито, не губете присъствие на духа, изберете заслон или се направете такъв до идване на утрото.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети