Шри Ланка спря продажбите на гориво за превозни средства, които не са от първа необходимост

DenNews.bg
28.06.2022
размер на текста:

 Шри Ланка спря продажбите на гориво за превозни средства, които не са от първа необходимост, тъй като е изправена пред най-тежката икономическа криза от десетилетия.

През следващите две седмици само автобуси, влакове и превозни средства, използвани за медицински услуги и превоз на храна, ще могат да зареждат гориво.

Училищата в градските райони бяха затворени и властите казаха на 22 милиона жители на страната да работят от вкъщи.

Южноазиатската нация води преговори за спасителна сделка, тъй като се бори да плаща за внос като гориво и храни.

В понеделник правителството заяви, че ще забрани на частни превозни средства да купуват бензин и дизел до 10 юли.

Бандула Гуневардена, говорител на кабинета на Шри Ланка, каза, че Шри Ланка "никога не се е сблъсквала с толкова тежка икономическа криза в историята си".

Икономиката на Шри Ланка беше силно засегната от пандемията, покачващите се цени на енергията и популистките намаления на данъците.

Без достатъчно чуждестранни валути за плащане на вноса на стоки от първа необходимост, острият недостиг на храна, гориво и лекарства спомогна разходите за живот да достигнат рекордно високи нива.

През уикенда официални лица казаха, че страната има само 9 000 тона дизел и 6 000 тона бензин за подхранване на основните услуги през следващите дни.

Изчислено е, че запасите ще издържат по-малко от седмица при редовно търсене.

„Правим всичко възможно, за да получим нови запаси, но не знаем кога ще стане това“, каза пред репортери в неделя министърът на енергетиката и енергетиката Канчана Вижесекера.

Алекс Холмс, старши икономист в Oxford Economics, каза пред Би Би Си, че ограниченията на горивото са "още един малък признак за влошаваща се криза".

"Изглежда, че мобилността вече е била силно ограничена, като се има предвид, че хората чакаха на [дълги] опашки за гориво. Но пълната забрана за частни превозни средства отива още една стъпка по-далеч и ще засили икономическата болка", добави той.

През май страната изпадна в неизпълнение на задълженията си към международни кредитори за първи път в историята си.

Миналата седмица екип от Международния валутен фонд пристигна в Шри Ланка за преговори за спасителна сделка на стойност 3 милиарда долара (£2,4 милиарда).

Правителството също търси помощ от Индия и Китай за внос на стоки от първа необходимост.

Премиерът Ранил Викремесингхе каза по-рано този месец, че страната се нуждае от поне 5 милиарда долара през следващите шест месеца, за да плати за основни стоки като храна, гориво и торове.

През последните седмици правителството също призова фермерите да отглеждат повече ориз и даде на държавни служители допълнителен почивен ден в седмицата, за да отглеждат храна, на фона на опасенията от недостиг.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети