Турция отказва да налага санкции на Русия

DenNews.bg
27.06.2022
размер на текста:

 Турция няма да се присъедини към санкциите, които Западът наложи на Русия заради украинската криза.

Това заяви в неделя официалният представител на президента на Турция Реджеп Ердоган Ибрахим Калън за Habertürk.

"Ние водим балансирана политика спрямо Русия. Не налагаме санкции и няма да участваме в тях. Трябва да уважаваме нашите интереси. Ако всички разрушават мостовете, кой в ​​крайна сметка ще говори с Русия? Нашите икономически отношения с Русия са от такова естество, че налагането на санкции ще причини повече щети на турската икономика, отколкото на Руската федерация. Ние заехме ясна позиция по въпроса за санкциите. Западът я прие", заяви говорителят на Ердоган.

Припомняме, че преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция.

Военна делегация на Турция пътува за Русия тази седмица, за да обсъди евентуален безопасен морски коридор в Черно море за износ на украинско зърно, съобщават източници от турското президентство.

През следващите седмици в Истанбул ще се проведе четиристранна среща между Турция, Украйна, Русия и ООН, вероятно с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети