Стартира процедурата по преместване на античната гробница в гр. Сапарева баня

DenNews.bg
25.06.2022
размер на текста:

 Стартира процедурата по преместване на античната гробница в гр. Сапарева баня, открита при изграждане на водопроводни отклонения за минерална вода в края на 2020 г. Тя е изключиелна държавна собственост и до преместването й Община Сапарева баня не може да предприеме рехабилитация на улицата, на която се намира.
Министерство на културата издаде съгласуване на заданието на проект за преместване, след като областният управител Катя Димитрова постави проблема пред министъра на културата Атанас Атанасов, при посещението му в Кюстендил през месец април. Следващата стъпка до окончателното разрешаване на проблема е да бъде съгласуван самия проект, след което собствеността да бъде преобразувана от изключителна държавна собственост в публична общинска собственост. Раннохристиянската гробница от древна Германея ще бъде преместена от кръстовището на улиците „Йордан Попвихайлов” и „Златния век” върху общински терен, намиращ се до резервоара за минерална вода на ул. „Германея”, където се предвижда обособяване на експозиционна зала с находките. Общински съвет-Сапарева баня е взел решение за определяне на мястото.
Работници се натъкнаха на нея при изграждане на водопроводни отклонения за минерална вода. Ремонтните ВиК дейности по улицата са приключени, след леки промени в трасето с цел заобикаляне на гробницата, но до днес полагането на асфалт и изграждането на тротоари и бордюри, обясни председателят на Общински съвет-Сапарева баня инж. Васил Маргин.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети