Депутатите ни умуват днес за членството на РСМ в ЕС

DenNews.bg
24.06.2022
размер на текста:

 Парламентът ще разгледа на заседание днес от 9 часа 3 проекта, свързани с членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС).

Те са на депутати от ДПС, ГЕРБ и ДБ.

Първият е за решение за одобрение на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка. Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Ще се разгледа и проект на решение за предприемане на действия от МС за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта за Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители.

Вчера в комисията по външни отношения в НС се стигна до провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС.

Позицията за интеграцията на РСМ в ЕС се изработваше в стаята на ДПС. Там се събраха депутатите от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ, за да напишат българския вариант на френското председателство.

До консенсус обаче не се стигна, обясни на заседанието Екатерина Захариева. От ПП се отказали за обща позиция.

Щеше ни се нещата да се случат, както отива на българския парламент, каза и Станислав Анастасов от ДПС.

Христо Иванов от ДБ обясни, че в зала ще подкрепи и трите проекта.

Преди това външният министър Теодора Генчовска представи позиция по т.нар. френско предложение пред депутатите от външната комисия и предупреди, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, въпреки външния натиск и вътрешните настроения.

Иванов предложи контрол върху преговорния процес.

В комисията предложението на ДПС и ГЕРБ не мина. Прието бе предложението на Христо Иванов с 11 гласа "за" и бе постигнат консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната".

От ДБ разпространиха след това детайлите около предложението.

Според проекта "Иванов", правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети