Г-7 се надява да покаже единство по отношение на Украйна въпреки мрачните икономически перспективи

DenNews.bg
23.06.2022
размер на текста:

 Групата на седемте богати демокрации ще се опита да демонстрира своята дългосрочна подкрепа за Украйна в борбата й срещу руската агресия на среща на върха, която започва в неделя, дори когато нарастващото въздействие на войната върху световната икономика изпробва тяхната решимост.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония ще обсъдят как да затегнат болтовете на Кремъл на тридневната среща на върха в Schloss Elmau, луксозен хотел в баварска планинска долина.

Но тъй като войната се проточва вече пети месец, те ще бъдат предпазливи от всякакви санкции, които биха могли допълнително да помрачават глобалните икономически перспективи. Конфликтът вече създаде недостиг на храна и енергия, който подклажда инфлацията и глобалния глад.

Покачването на цените удря особено силно глобалния юг, където страните вече се бореха с пандемията от COVID-19 и климатичните кризи.

Говорейки преди последователните срещи на върха на Европейския съюз, Г-7 и НАТО, германският канцлер Олаф Шолц каза пред германския парламент в сряда, че задачата е по-голяма от изпращането на посланието, че Западът е толкова единен "както никога досега".

Срещите на върха трябва също да покажат, „че демокрациите по света стоят заедно в борбата срещу империализма на Путин, както и в борбата срещу глада, бедността, здравните кризи и изменението на климата“, каза той.

Ако Западът не прояви солидарност със страните от глобалния юг - много от които критикуваха западните санкции - Русия и Китай ще се възползват, предупреди той.

Намирането на нов подход към Китай, който отразява опасенията за правата на човека, проблемите с веригата за доставки и често отрицателното въздействие на неговите глобални инвестиции, би изиграло "много голяма роля" на срещата на върха, каза представител на германското правителство.

Лидерите на Г-7 ще стартират нова инфраструктурна инициатива, насочена към предлагане на висококачествени и прозрачни инвестиции на страните с ниски и средни доходи, казаха висши представители на САЩ, ясен отговор на китайския проект "Един пояс, един път", който беше критикуван за непрозрачни договори и обременителен заем термини. 

Шолц покани като държави партньори лидерите на Сенегал - който заема ротационния председател на Африканския съюз - и Аржентина - която председателства Общността на латиноамериканските и карибските държави - както и Индия, Индонезия и Южна Африка.

ПЛАН НА МАРШАЛ ЗА УКРАЙНА?
Докато Украйна се бие с руските сили на изток във война, която уби хиляди и сравнени градове, лидерите ще обсъдят необходимостта от дългосрочна финансова помощ, за да помогнат на страната да се възстанови, каза германският служител.

„Говорим за значително по-големи суми от сегашните 5 милиарда евро (външна помощ) на месец“, каза служителят. Шолц каза, че страната се нуждае от "план Маршал", като програмата на САЩ, която възстанови Европа след Втората световна война.

В понеделник украинският президент Владимир Зеленски ще се обърне към тях чрез видеовръзка.

Опитите да се удари с военни сили Русия бяха ограничени от зависимостта на Европа от руския внос на енергия. Рязкото намаляване на доставките през последната седмица накара региона да се бори за алтернативи. Високопоставен служител на ЕС каза в сряда, че временното преминаване обратно към въглищата няма да провали дългосрочните цели за климата. 

Лидерите на Г-7 са готови да обсъдят създаването на климатичен клуб за по-добро координиране на ценообразуването на въглеродните емисии и други схеми за намаляване на емисиите, не на последно място с надеждата да избегнат търговски войни, каза германският служител.

Те също така ще обсъдят помрачаващите глобални икономически перспективи, каза служителят - предизвикателството е да се контролират държавните разходи, без да се шокира икономиката.

Близо 20 000 полицаи са били разположени, за да гарантират сигурността на срещата на върха, като Шолц желае да избегне повторение на срещата на върха на Г-20, която бе домакин като кмет на Хамбург през 2018 г., която беше белязана от насилствени протести.

G7 е основана през 1975 г. като форум за най-богатите нации за обсъждане на кризи като петролното ембарго на ОПЕК.

Китай, втората по големина икономика в света, никога не е бил член на Г-7. Русия, приета за член на Г-8 шест години след падането на Съветския съюз, беше спряна през 2014 г., след като анексира украинския полуостров Крим.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети