59 жертви и милиони бедстващи наводнения в Бангладеш и Индия

DenNews.bg
20.06.2022
размер на текста:

Най-малко 59 души са загинали при удари от мълнии и свлачища, предизвикани от силни мусонни бури в Индия и Бангладеш.

Милиони хора са блокирани, докато служителите на спешната помощ се борят да стигнат до засегнатите.

Синоптиците предупреждават, че се очаква наводненията да се влошат през следващите няколко дни.

Правителствени служители на Бангладеш определиха неотдавнашното наводнение като най-тежкото в страната от 2004 г.

Непрестанните дъждове през последната седмица наводниха огромни части от североизточния регион на страната, влошени от оттока от силни дъждове в планините в съседна Индия.

Училищата са превърнати в импровизирани убежища и са разположени войски, за да евакуират домакинствата, откъснати от съседните общности в резултат на надигащите се води.

В щата Асам в съседна Индия повече от 1,8 милиона души са засегнати от наводнения след пет дни непрестанни валежи.

Главният министър на Асам Химанта Бисуа Сарма каза пред репортери, че е инструктирал областните власти да осигурят "цялата необходима помощ и облекчение" на тези, които са попаднали в наводнението.

Валежите тази седмица идват, докато районът Силхет в Бангладеш все още се възстановява от най-тежките си наводнения от близо две десетилетия в края на май, когато най-малко 10 души загинаха и четири милиона други бяха засегнати.

Сайед Рафикул Хаке, бивш депутат, каза, че Бангладеш е изложен на риск от хуманитарна криза с " целият пояс Силхет-Сунамгандж е под вода и милиони хора са блокирани".

Около 3,1 милиона души са били разселени в региона, съобщиха официални лица, като 200 000 от тях сега са настанени в импровизирани убежища на по-високо място.

Сезонните мусонни дъждове представляват спасителен пояс за фермерите в Южна Азия, но обикновено причиняват смърт и унищожаване на имущество всяка година. Бангладеш и Индия преживяват все по-екстремно време през последните години.

Еколозите – макар и да не приписват единични метеорологични явления на изменението на климата – предупреждават, че това може да доведе до повече бедствия, особено в страни, които са ниско разположени и гъсто населени.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети