Войната в Украйна ще продължи с години

DenNews.bg
19.06.2022
размер на текста:

 Западът трябва да се подготви да продължи да подкрепя Украйна във война, която ще продължи  години, предупреди шефът на НАТО.

Генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че цената на войната е висока, но цената да позволи на Москва да постигне военните си цели е още по-висока.

Коментарите му дойдоха, когато премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън също предупреди за необходимостта от подготовка за по-дългосрочен конфликт.

И Столтенберг, и Джонсън казаха, че изпращането на повече оръжия би направило победата за Украйна по-вероятна.

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да се отказваме да подкрепяме Украйна", каза шефът на НАТО в интервю за германския вестник Bild.

„Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, а и заради нарастващите цени на енергията и храните.

Шефът на западния военен алианс каза, че снабдяването на Украйна с по-модерни оръжия ще увеличи шансовете й да успее да освободи източния регион на Донбас, голяма част от който в момента е под руски контрол.

През последните няколко месеца руски и украински сили се бореха за контрол над територия в източната част на страната - като Москва напредва бавно през последните седмици.

Британският министър-председател Борис Джонсън обвини руския премиер Владимир Путин, че прибягва до „кампания на изтощение“ и „се опитва да смила Украйна с чиста бруталност“.

„Страхувам се, че трябва да се стоманим за дълга война“, пише той. „Времето е жизненоважен фактор. Всичко ще зависи от това дали Украйна може да укрепи способността си да защитава своята почва по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“.

Премиерът, който посети столицата на Украйна в петък, каза, че доставките на оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение за Киев трябва да изпреварят усилията на Москва да се превъоръжи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети