БНС: Гей-парадът в София ще доведе маймунска шарка

DenNews.bg
17.06.2022
размер на текста:

От централата на Български национален съюз разпространиха писмо в медиите, с което предупреждават, че ако гей-парадът се проведе в София, това ще доведе до възникване на епидемиологично огнище на маймунска шарка в столицата. За целта те се обръщта към Йорданка Фандъкова със следния текст:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,


Няма съмнение, че опазването живота и здравето на гражданите и гостите на столицата трябва да стоят преди всичко друго, когато упражнявате правомощията си като кмет. Особено когато изцяло от вас зависи да предотвратите изключително опасна ситуация, представляваща огромен здравен риск с трудно предвидими последствия за населението, не само на София, но и на България. Става въпрос за крайно рисковата ситуация, която би създало провеждането на гей-парада София прайд 2022. Защото проявата има пълния потенциал да се превърне в епидемиологично огнище на маймунска шарка.


Маймунската шарка е нова и опасна болест, навлязла в Европа. Редица специалисти и престижни медицински организации сочат като първоначално огнище на заразата масовото гей-сборището в Гран Канария, посетено от 80 000 хомосексуалисти от цял свят. Макар все още експертите да не са изяснили как болестта се е прехвърлила от маймуна върху човек с нетрадиционна сексуалност, всички изнесени факти показват, че заразените са хомосексуални и бисексуални мъже. И макар те да са основните разпространители (според Центърът за контрол и превенция на болестите на САЩ, британските здравни служби и други авторитетни институции), то рискът не е само за тях. Безразборните полови контакти може да са основния път, по който се разпространява до момента, но е възможно заразяване и при контакт с кожа на заразен. Нещо много вероятно по време на масово струпване като гей-парада. Още повече, че е напълно възможно много от чужденците, които ще посетят "София прайд" да са били на сборището в Гран Канария и други подобни огнища на зараза.


Особено голямо притеснение поражда факта, че организаторите на гей-парада в столицата ще се опитат да привлекат деца и юноши на проявата, което освен всичко друго, създава и огромен риск за здравето и живота им, тъй като болестта е най-опасна именно за тях. Сериозен риск за здравето се създава и за служителите на реда, които ще охраняват проявата, тъй като може да им се наложи да влязат във физически досег с носители на коварната зараза.


Поради всичко изброено, настояваме проявата да бъде забранена и обществения интерес да бъде защитен. Считаме, че би било напълно безотговорно и много опасно да се подцени рискът от създаване на огнище на болестта при провеждане на "София прайд".


С уважение,
Български Национален Съюз

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети