ООН: Смъртните присъди на чуждите наемници в Украйна са военни престъпления

DenNews.bg
11.06.2022
размер на текста:

 Организацията на обединените нации - ООН обяви, че несправедливите процеси срещу военнопленници се равняват на военни престъпления, след като трима чужденци бяха осъдени на смърт от проруски бунтовници.

Британските граждани Ейдън Аслин, Шон Пинер и мароканският гражданин Саадун Брахим бяха осъдени на смърт в четвъртък от проруските сепаратистки власти в отцепилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

Говорителят на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека каза в петък, че властите в проруските самопровъзгласили се републики в Украйна не са изпълнили основните гаранции за справедлив процес и "в случай на използване на смъртното наказание, гаранциите за справедлив процес са още по-важни".

"Върховният съд на ООН за правата на човека е загрижен за това, че така нареченият Върховен съд на самопровъзгласилата се Донецка народна република осъди на смърт трима военнослужещи", каза говорителят на ООН Равина Шамдасани в изявление.

"Според главното командване на Украйна всички мъже са били част от украинските въоръжени сили и те не трябва да се считат за наемници", каза Шамдасани. "Подобни процеси срещу военнопленници представляват военно престъпление", добави тя. "От 2015 г. наблюдаваме, че така наречената съдебна система в тези самопровъзгласили се републики не е спазила основните гаранции за справедлив процес".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети