Шанхай премахна локдауна, но страхът у хората остава

DenNews.bg
01.06.2022
размер на текста:

Шанхай се върна към живота тази сутрин, след два месеца горчива изолация под безмилостното блокиране заради COVID-19, с хора, шофиращи отново коли или тъпчещи се във влакове и автобуси, за да се върнат на работа, надявайки се никога да не минат отново през подобно изпитание, пише Ройтерс.

25-те милиона жители в най-големия и най-космополитен град в Китай издържаха два месеца на разочарование, психически стрес и икономически загуби, тъй като страната се противопостави на глобалния консенсус, че COVID не може да бъде решително победен и наложи политика на нулева толерантност за ограничаване на огнища.

„Чувствам се така, сякаш съм си върнал свободата“, каза студентът Ханг Мейчен.

Животът не се върна напълно към нормалното отпреди COVID. Ресторантите остават забранени, магазините могат да работят само с 75% капацитет, а фитнес залите ще отворят отново по-късно.

Имаше и дълги опашки в местата за тестване, тъй като жителите се нуждаят от скорошни отрицателни резултати, за да се качат на обществен транспорт и да влязат в различни сгради, а много се изредиха на опашки в центровете за ваксинация.

Страхът, че COVID - и с него, строгите ограничения в социалния живот - могат да се върнат, беше видим. Полицията и служителите на обществените бюра са облечени в защитни костюми. Много пътуващи носят ръкавици и щитове за лице. Всички носят маски.

Бизнесът също има смесени чувства относно перспективите си след блокирането, което разби производствените и експортните сектори на Шанхай, наруши веригите за доставки в Китай, втората по големина икономика в света, и другаде и забави международната търговия.

Фабричната дейност в Китай се сви по-малко рязко през май, тъй като част от производството се възобнови, но все пак това беше вторият най-остър месечен спад от февруари 2020 г., в началните етапи на пандемията на COVID.

Много анализатори очакват китайската икономика да се свие през второто тримесечие и възстановяването да бъде процес силно зависим от развитието на COVID, като е малко вероятно потребителите и бизнеса да си възвърнат доверието веднага.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети