Нуждаете ли се от осветителни тела за баня със специален рейтинг за влага?

DenNews.bg
06.05.2022
размер на текста:

 Ако някога сте разглеждали възможностите за осветление за вашия дом, може би сте забелязали, че всяко осветително тяло има рейтинг IP. Това съкращение се отнася до степента, в която дадено осветително тяло е защитено от проникване на прахови частици и влага или капки в него. На практика, този рейтинг показва в какви условия, може да се използват осветителните тела. Повечето вътрешни осветителни тела са класифицирани за използване в сухи помещения, с изключение осветителните тела за баня, разказват от осветление за баня Ultralight. Може би сте се чудили дали всички осветителни тела за баня се нуждаят от рейтинг за влага? Ако е така, ето какво трябва да знаете.

 

Какво представляват осветителните тела с клас IP за влажност?
Осветителните тела с рейтинг за влажност са проектирани да издържат на влажна среда, по-специално такава, в която може да се образува конденз във и около осветителното тяло. Осветителните тела с висок клас могат да се използват както на открито, така и на закрито. Те издържат на влага, но не и на пряк контакт с природните стихии. Ще ги видите в защитени външни среди, като покрити веранди, палуби, навеси и мазета.

 

Осветителните тела за суха и влажна среда се различават
Осветителните тела, които са за интериорна употреба, но не са създадени за мокри помещения, не предпазват от конденз и не трябва да влизат в контакт с вода. Те издържат само на краткотрайно излагане на влага при подходяща вентилация.
От Ultralight препоръчват да се използват създадените специално за мокри помещения осветителни тела за баня, които могат да се излагат пряко на прахови частици и вода, тъй като са напълно запечатани, за да се предотврати навлизането на влага във вътрешността им. IP рейтингът се състои от две числа - първото показва защитата от прахови частици, а второто от влага и капки. Колкото по-високо е първото число, срещу толкова по-малки на размер прашинки е защитена лампата, най-високото число е 6 и означава, че осветителните тела IP6 са защитени от твърди частици с размер 1 мм и по-големи, както и от всякакви прашинки.
Рейтингът за влажност пък показва дали лампата е защитена от водни капки, цели струи или потапяне във вода. Най-високото число е 8, IP68 е със защита от прашинки и твърди частици, както и със защита при потапяне във вода по-дълбоко от метър.

Имам ли нужда от осветителни тела с висок IP в банята?
Макар че в някои части на банята се препоръчват осветителни тела с влагозащитен клас, те не са необходими за сухите места. Вентилационните отвори извличат влагата от въздуха, така че конденз не се натрупва около всяко осветително тяло. Например можете да инсталирате LED светлини за баня над мивката, въпреки че много от LED лампите са предназначени за сухи места. Въпреки че те ще осветяват влажната част на помещението, те не са изложени на пръски вода или високи нива на конденз.
Осветителните тела за сухи помещения обикновено се справят добре с ниските нива на влага в баните, тъй като вентилацията предотвратява натрупването на конденз. Накратко, освен ако не окабелявате осветителни тела в непосредствена близост до душа, можете да използвате осветителни тела с нисък IP рейтинг за повечето места в банята, например IP45 е идеален.

Какво да вземете предвид, когато монтирате осветление с висока степен на влажност?
Има някои области, в които в банята трябва да се използват осветителни тела с висок IP рейтинг задължително. Например вътре в душ кабината, където лампите със сигурност ще влизат в пряк контакт с вода или влага. В тези ситуации търсете осветителни тела с висок IP рейтинг, който да издържи на нивата на влага. На всяко осветително тяло е написан рейтинга, като в някои магазини, дори ще откриете тези лампи отделени в различна категория, за по-голямо улеснение.
 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети