СЗО: Маймунската шарка е умерен риск за света

DenNews.bg
30.05.2022
размер на текста:

 Световната здравна организация (СЗО) заяви в неделя, че маймунската шарка представлява "умерен риск" за цялостното обществено здраве на глобално ниво.

Изявлението бе направено, след като случаите са докладвани в страни, където болестта обикновено не се открива.

"Рискът за общественото здраве може да стане висок, ако този вирус се утвърди като човешки патоген и се разпространи в групи с по-висок риск от тежки заболявания като малки деца и имуносупресирани хора", каза СЗО.

Към 26 май са съобщени общо 257 потвърдени случая и 120 предполагаеми случая от 23 държави-членки, които не са ендемични за вируса, се казва в изявление на здравната агенция.

Засега няма данни за смъртни случаи.

СЗО каза също, че внезапната поява на маймунска шарка наведнъж в няколко неендемични страни предполага неоткрито предаване за известно време и скорошни засилващи се събития.

Агенцията добави, че очаква да бъдат докладвани повече случаи, тъй като наблюдението в ендемични и неендемични страни се разширява.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко и е ендемично в части от Западна и Централна Африка. Разпространява се чрез близък контакт, така че може да бъде сравнително лесно овладян чрез мерки като самоизолация и хигиена.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети