Путин подписа указ за икономически мерки срещу неприятелските страни

DenNews.bg
03.05.2022
размер на текста:

 Президентът Владимир Путин подписа указ за ответни икономически мерки срещу неприятелските действия на някои чужди държави. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.
„Федералните държавни органи, държавните органи на Руската федерация, други държавни органи, органи на местното самоуправление, организации и лица под юрисдикцията на Руската федерация, по силата на своята дейност, изхождат от факта, че от датата на влизане в сила на това постановление по отношение на определени юридически, физически и юридически лица под техен контрол се прилагат специални икономически мерки“, се казва в постановлението.
По този начин документът забранява извършването на сделки и изпълнение на задължения към чуждестранни физически и юридически лица, които са попаднали под ответни санкции, както и износ на суровини и продукти от страната в полза на такива лица.

Правителството е разпоредило в рамките на десет дни да изготви списък на съответните лица и да установи критерии за определяне на сделки, които попадат под забраната.
Документът влиза в сила от момента на публикуване и ще бъде валиден до отмяната на специалните икономически мерки.

След началото на руската военна специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Рестриктивните мерки са насочени предимно срещу банковия сектор и предлагането на високотехнологични продукти. Много страни обявиха замразяване на руски активи. Според финансовия министър Антон Силуанов това е около 300 милиарда долара, около половината от златните и валутни резерви на Русия.
Кремъл нарече тези мерки икономическа война като никоя друга. Както отбеляза Путин, санкциите нанесоха сериозен удар върху цялата световна икономика и основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора. Според него сегашните събития поставят черта под глобалното господство на Запада както в политиката, така и в икономиката.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети