Борис Джонсън прави алтернативен на ЕС съюз

DenNews.bg
27.05.2022
размер на текста:

 Британският премиер Борис Джонсън е предложил да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на Европейския съюз, съобщава в. "Кориере дела Сера".

Той е представил за първи път идеята си на украинския президент Володимир Зеленски при посещението си в Киев на 9 април. Това означава, че Джонсън замисля тайния си план вече повече от месец.

Предвижда се лидер на новата европейска общност да е Великобритания, като тя ще включва също Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва, а на по-късен етап - и евентуално Турция.

Британската инициатива разчита на държавите, които отстояват своя национален суверенитет, имат либерални икономически възгледи и се противопоставят на политиката на Москва.

Изданието посочва, че ръководството в Киев не е взело отношение по идеята и нито я е приело, нито я е отхвърлило.

Украйна може и да прегърне идеята, ако по време на срещата на върха на ЕС на 23 юни на страната не бъде признат статут на кандидат за членство в ЕС, пише "Кориере дела Сера".

В случай че се стигне до това решение, съществуват сериозни опасения то да предизвика протест от страна на Албания и Северна Македония, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. По тази причина някои преговарящи смятат, че е възможно лидерите на държавите от ЕС да се ограничат до неясна декларация, че Киев има "европейска перспектива" (т.нар. "Солунска формула"). В такъв случай Зеленски би приел по-сериозно алтернативното предложение на Борис Джонсън.

Не се изключва слуховете за тези контакти да се разпространяват сега именно за да се окаже натиск върху европейските лидери преди решенията през юни.

Вероятно е също така британският проект да е колос на глинени крака, тъй като Лондон не разполага с капацитета на ЕС да подкрепи финансово Украйна нито е сигурно, че Полша или балтийските страни биха предприели инициатива, която може да застраши отношенията им с Брюксел.

Със сигурност Джонсън търси политически дивидент, твърди европейски министър и допълва, че британският премиер се надява да получи допълнителен коз в преговорите с ЕС, които самият той би искал да поднови по отношение на Брекзит. По този начин Лондон се опитва да наруши баланса на континента.

Възможно е да се окаже, че ще се разкрие разломната линия, която наистина съществува на европейския континент - между страните, които оказват по-решителна помощ на Украйна (предимно Великобритания и Полша), и тези, които го правят по-цинично и колебливо.

News.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети