Кръвният център в Дупница закрит, защото не покривал нормативните изисквания

DenNews.bg
23.05.2022
размер на текста:

Кръвовземането на различни места от кръвния център в гр. Кюстендил, разположени на по-далечни разстояния, не дава възможност да се спазят нормативните изисквания за съхранение на кръвта. Кръвовземането в гр. Дупница не може да покрие нормативно определените изисквания. Налага се транспорт от Кюстендил до Дупница при всяко кръвовземане, което се извършва по различно време, което създава голям риск от увреждане на биологичния материал. Това заяви изп. директор на МБАЛ „Д-р Никола Василев“-гр. Кюстендил д-р Александър Величков след среща с областния управител Катя Димитрова. Тя бе проведена по инициатива на областния управител, във връзка с преустановяване дейността на Пункта за кръвовземане в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Дупница от 1 юни.
Д-р Величков обясни, че като процес кръвовземането е строго регламентирано по отношение на провеждане и съхранение на взетата кръв, а нормативните изисквания предполагат съхранението на кръвта, веднага след кръвовземане, при специфични условия – със съответната апаратура и техника, с които разполага областната болница. „Когато тези правила се нарушат, има опасност от лизиране на взетата кръв и унищожаване на взетия биологичен материал, който е изключително ценен“, каза изп. директор на кюстендилската болница.
Практиката за извършване на кръвовземане в отделението за Транфузионна хематология в МБАЛ „Д-р Никола Василев“-гр. Кюстендил, която ще се приложи след 1 юни, е съотносима към практиката във всички останали области в страната. В отделението се извършват дейности по кръвовземане от кръводарители, както и обработка, съхранение и доставяне на необходимите кръв и кръвни продукти на всички лечебни заведения за болнична помощ в Кюстендилска област, допълни д-р Александър Величков.
Прекратяването на дейността на пункта за кръвовземане, ситуиран в общинската болница в Дупница, няма да наруши снабдяването с кръв и кръвни продукти на лечебните заведения в областта. Масови акции по кръводаряване се извършват навсякъде в областта от екипи на Кръвен център-гр. Кюстендил, на място, като първоначалната обработка и съхранение на биологичния продукт се извършва с всички определени законови изисквания за това.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети