Започна записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна

DenNews.bg
23.05.2022
размер на текста:

 Стартира записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна, съобщиха от Министерство на туризма. До 25 май е крайният срок за прием на документи за настаняване и подслон на украински граждани с предоставена временна закрила в Република България. Хуманитарната програма ще стартира на 31.05.2022 г. и ще продължи до 31.09.2022 г. Помощта ще бъде предназначена приоритетно за обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър или в Регистъра на места за подслон могат да участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка и изхранване /закуска, обяд и вечеря/, в общ размер на 15 лв. без ДДС – 16,35 лв. с ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18 лв. с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните маста за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.
Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване, където хранителни продукти и/или топла храна ще бъдат предоставяни чрез други програми за хуманитарна помощ, отговарящи на съответните международни стандарти. В този случай размерът на помощта е 10 лв. без ДДС, съответно 10,90 лв. с ДДС при ставка 9% и 12 лв. при ставка 20%, като разходите за ДДС отново са за сметка на Програмата.
Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националния контактен щаб към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерски съвет. Настаняването чрез Националния контактен щаб е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ. Регистрацията за Програмата се осъществява чрез националната телефонна линия 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg.
Формулярът за попълване може да намерите на: https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/
130 са украинските граждани с предоставена временна закрила в Република България, пребиваващи на територията на област Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети