Израел и Швейцария са последните страни, потвърдили случаи на маймунска шарка

DenNews.bg
22.05.2022
размер на текста:

 Израел и Швейцария са последните страни, потвърдили случаи на маймунска шарка, с което общият брой на нациите, докладващи огнища на зараза, става 14.

И двете страни заявиха, че са идентифицирали един заразен човек, който наскоро е пътувал, но Израел каза, че разследва други предполагаеми случаи.

Повече от 80 случая са потвърдени при скорошното огнище в Европа, САЩ, Канада и Австралия.

Маймунската шарка е най-често срещана в отдалечени части на Централна и Западна Африка.

Това огнище изненада учените, но маймунската шарка не е склонна да се разпространява лесно между хората и се казва, че рискът за широката общественост е нисък.

Заболяването обикновено е леко и повечето хора се възстановяват за няколко седмици, според Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Световната здравна организация заяви, че се разследват още 50 предполагаеми случая - без да се посочат замесените страни - и предупреди, че има вероятност да бъдат потвърдени още инфекции.

Запитан за огнището, докато приключи посещението си в Южна Корея, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ако вирусът се разпространи по-широко, това ще бъде „последващо“, добавяйки, че „това е нещо, за което всички трябва да бъдат загрижени“.

Той каза, че САЩ "работят усилено" върху отговора си и какви ваксини могат да използват.

След като огнището беше идентифицирано за първи път в Обединеното кралство, вирусът започна да се открива в цяла Европа - с агенции за обществено здравеопазване в Испания, Португалия, Германия, Белгия, Франция, Холандия, Италия и Швеция, всички потвърдили случаи.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство е идентифицирала 20 случая досега и нейният главен медицински съветник д-р Сюзън Хопкинс каза в програмата Sunday Morning на Би Би Си: „Ние откриваме повече случаи на дневна база“.

Въпреки че няма специфична ваксина срещу маймунска шарка, няколко страни заявиха, че се запасяват с ваксини срещу едра шарка, които са около 85% ефективни за предотвратяване на инфекция, тъй като двата вируса са доста сходни.

В изявление в петък СЗО каза, че последните огнища са необичайни, тъй като се появяват в страни, където болестта не е ендемична.

Все още не е ясно защо това неочаквано огнище се случва сега.

Една от възможностите е вирусът да се е променил по някакъв начин, въпреки че в момента има малко доказателства, които предполагат, че това е нов вариант.

Друго обяснение е, че вирусът се е озовал на правилното място в точното време, за да процъфтява.

Маймунската шарка също може да се разпространи по-лесно, отколкото в миналото, когато ваксината срещу едра шарка беше широко използвана.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге предупреди, че "предаване може да се ускори" през летния сезон, тъй като хората се събират на фестивали и партита.

В допълнение към европейските случаи, Австралия потвърди, че един мъж, който е пътувал до Обединеното кралство, се е заразил с вируса.

В Северна Америка здравните власти в американския щат Масачузетс заявиха, че един мъж, който наскоро е пътувал до Канада, е дал положителна проба за вируса.

Канадската агенция за обществено здравеопазване заяви, че е идентифицирала два случая в Квебек, но каза, че не е ясно дали пътникът от САЩ е бил заразен преди или по време на посещението си в Монреал.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети