Испания е в капана на 40-градусови горещини

DenNews.bg
22.05.2022
размер на текста:

 Части от Испания преживяват най-горещия си май досега с температури над 40°C на места, според държавната метеорологична агенция AEMET.

Агенцията издаде предупреждения за топлина в 10 региона за събота, заявявайки, че това може да бъде "една от най-интензивните" горещи вълни от години.

Град Хаен в Южна Испания регистрира най-високата си температура през май от 40 градуса в петък.

Изменението на климата прави горещите вълни по-чести и по-интензивни.

Необичайно топлото пролетно време в Испания е резултат от горещия въздух, идващ от Северна Африка, което води до повишаване на температурите с до 15°C над средното за това време на годината.
Най-силно засегнатите региони са Андалусия на юг, Естремадура на югозапад, Мадрид и Кастилия Ла Манча в центъра и Арагон на североизток.

Министерството на здравеопазването на Испания призова жителите да пият много вода и да стоят на хладни места, когато е възможно. Той също така посъветва хората да намалят физическата активност.

„Тази година изглежда премина директно към лятото, но трябва да продължим“, каза 58-годишният чистач на пътища в Мадрид Росио Васкес пред агенция Ройтерс.
Туристите също усетиха жегата.

„Очаквах малко по-хладно и свежо време“, каза 32-годишният Ерик Солис пред Agence France-Presse по време на пътуване до Мадрид от САЩ. Това "не е много удобно за туристите", добави той.

Температурите през нощта също бяха необичайно високи, като останаха над 25°C в няколко района в петък вечер. В Хаен минималната температура от 25,9C е най-високата, регистрирана някога в континентална Испания.

Учените казват, че топлинните вълни вероятно ще станат по-чести и по-интензивни по целия свят, тъй като глобалните температури се повишават. Тяхното въздействие също вероятно ще бъде по-широко разпространено.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети