Роми от Сливен станали милионери от контрабанда на цигари на Острова

DenNews.bg
20.05.2022
размер на текста:

 Окръжна прокуратура-Сливен привлече към наказателна отговорност шест лица, обвинени в контрабандно пренасяне на акцизни стоки и изпиране на пари. Те са установени и задържани при съвместна акция на Сектор „БОП“ – Сливен и ТД на ДАНС – Сливен, която е осъществена под надзора на Окръжната прокуратура в града. Подробности по случая предоставиха пред медиите днес прокурор Веселин Гангалов – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Сливен, и главен инспектор Слав Добрев – началник сектор „БОП“ Сливен.

Прокурор Гангалов и главен инспектор Добрев съобщиха, че съвместната акция е проведена през последните два дни. Предмет на претърсване са били 12 адреса на територията на град Сливен и околността. Открити и иззети са парични суми в различни валути, златни накити и скъпоценности, общата стойността на които възлиза на над 1 000 000 лв. Основната дейност на задържаните лица е контрабанден износ на цигари от България за Англия, където те са били продавани на тройно по-висока цена. Преносителите на контрабандните стоки са регистрирани като социално слаби и са получавали помощи, които заедно с печалбата от цигари са пренасяли физически в България.

Прокурор Гангалов и главен инспектор Добрев добавиха, че дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България.

Три от обвиняемите лица са задържани за срок до 72 часа и предстои по отношение на тях да бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава като не е изключено кръгът на обвиняемите лица да бъде увеличен.

 

Съвместната акция е реализирана през последните два дни. При предприети претърсвания на 12 адреса на територията на град Сливен и околността са открити и иззети парични суми в различни валути, златни накити и скъпоценности, на обща стойността над 1 000 000 лв. В хода на операцията са извършени множество арести, шестима са привлечени към наказателна отговорност, обвинени са в контрабандно пренасяне на акцизни стоки и изпиране на пари. Сред задържаните е и организаторът на престъпната дейност, както и членове на неговото семейство.

Според събраните до момента данни престъпната група е действала двупосочно. Основната дейност на задържаните е била контрабанден износ на цигари от България за Англия, където те бивали продавани на тройно по-висока цена. Същевременно преносителите били регистрирани като социално слаби и получавайки помощи за безработни, неправомерно източвали социалната система. Печалбата те пренасяли физически у нас. Дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България.

Трима от обвиняемите лица са задържани за срок до 72 часа и предстои по отношение на тях да бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава, като не е изключено кръгът на обвиняемите лица да бъде увеличен.

Подробности по случая предоставиха главен инспектор Слав Добрев – началник сектор „БОП“ Сливен, и .прокурор Веселин Гангалов – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Сливен.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети