Германия: Русия води зърнена война, използва глада като оръжие

DenNews.bg
19.05.2022
размер на текста:

 Германия обвини в сряда Русия, че използва глада като оръжие във войната. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от ДПА.

Това каза тя на министерска среща в централата на ООН в Ню Йорк.

"Блокирайки украинските пристанища, унищожавайки силозите, пътищата и железопътните линии и особено земеделските ниви, Русия започна зърнена война, която подклажда глобалната продоволствена криза, каза Бербок. Това заплашва да създаде такава глобална продоволствена криза, каквато никога досега не е съществувала".

Според федералното правителство, Русия не позволява на Украйна да изнася 20 милиона тона зърно, главно от Северна Африка за Азия, по-голямата част от пристанището в Одеса. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света.

"Русия не само води бруталната си война с танкове, ракети и бомби, каза зеленият политик. Русия води тази война с друго ужасно, но по-спокойно оръжие, глад и лишения. Това се случва във време, когато милиони хора в Близкия изток и Африка вече са изложени на риск от глад поради климатичната криза, епидемията Covid и регионалните конфликти.

Припомняме, че и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира с тревога блокирания износ на зърно, торове и други основни продукти.

Той призова да бъде освободен пътят на доставките, тъй като блокадите заплашват с глад милиони хора.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети