Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска архиепископия

DenNews.bg
11.05.2022
размер на текста:

 Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква". Досега тя не беше призната от никоя православна църква. Оттук нататък обаче ще трябва да се уредят административните въпроси между нея и Сръбската православна църква, съобщи БНТ.

Какво означава за Българската православна църква това решение и има ли проблем с името "Охридска архиепископия", което е историческо име на нашата църква? Светият синод на Българската православна църква не излезе днес с позиция за признаването на Македонската православна църква от вселенския патриарх.

Обаче ловчанският митрополит Гавраил каза, че за него новината е неприятна и ще внесе допълнителен смут в православната църква. Според митрополита има и друг голям проблем. Не може да се даде на МПЦ името Охридска Архиепископия, защото това е историческо име на българската автокефална православна църква от 1018-та до 1767-ма година. През 2017-та Светият синод на Македонската православна църква заяви, че признава Българската православна църква за своя църква-майка. Първоначално нашата църква имаше намерение да помогне при признаването, но заради проблема с името, процесът затихна.

Днес Тимотей, митрополитът на Дебър и Кичево потвърди, че статутът на македонската църква не е решен, но са приети като йерархия и ще служат с църквите, съгласни с решението. Според експерта по църковно право Дилян Николчев актът на Вселенската патриаршия е бил очакван, след като преди три години тя обяви, че е приела искането на Скопие за проучване на каноничния статус на Охридската архиепископия. Николчев не е оптимист, че двете църкви ще се разберат. Положителното е, че след решението, МПЦ отново ще встъпи в общение, защото не е редно милион и половина православни, независимо от грешките в миналото, да са в изолация. И още, според Николчев, вселенският патриарх има право по канон да свали схизмата, този акт обаче е само препоръчителен за останалите православни църкви. Как да постъпи нашата църква?

Единственото смущаващо е името "Охридска църква". Този проблем може да се реши като в устава на БПЦ се промени текстът, че сме наследник на Охридската архиепископия, смята Николчев. Колкото до вчерашния акт на Вселенската патриаршия, Николчев допуска, че може да е и отговор на агресията на руската църква в Африка и по отношение на украинската църква. Засега очакваме общата позиция на Светия синод

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети