Украйна спря преноса на газ през окупираните от Русия територии

DenNews.bg
11.05.2022
размер на текста:

 Украйна не може да гарантира безопасността на операциите по транзит на газ през окупирани от Русия територии. Това изявление направиха от НАО "Нафтогаз на Украйна", предаде "Укринформ".

"Украйна вече не носи отговорност за преноса на природен газ през окупираните от Русия територии. Това се отнася за една трета от общия обем на транзитните операции на газ към Европа. Газпром е надлежно уведомен за това", се казва в доклада.

Според "Нафтогаз", до руския "Газпром" е изпратено уведомително писмо за настъпването на форсмажорни обстоятелства, възпрепятстващи компанията да извършва по-нататъшни операции по транзит на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" и граничната компресорна станция "Новопсков", които се намират в окупираните от Русия територии.

На "Газпром" беше предложено да прехвърли съответните обеми за транзит на газ до междусистемната точка на Суджа, която се намира в контролираната от Украйна зона. По този начин Русия можеше да поддържа операциите по транзита на газ и да изпълни ангажиментите си към европейските партньори.

Това се отнася за една трета от общия обем на транзитните операции на газ към Европа. Газпром е надлежно уведомен за това", се казва в доклада.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети