17-годишен пое цялата вина за жестокото убийство на мъж в двор на църква в Дупница

DenNews.bg
10.05.2022
размер на текста:

 Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Г. А. / на 35 години / и В. В. / на 17 години / и двамата са привлечени като обвиняеми за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. На провелото се късно снощи заседание непълнолетният е поел цялата вина за извършеното деяние. Това не е случайно, тъй като при него отговорността е редуцирана и може да бъде лишен от свобода от 5 до 12 години, докато другият извършител е застрашен дори и от доживотен затвор без право на замяна. 

Ето как протече и самото заседание:


Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова счете, че от събраните по досъдебното производство доказателства към момента, с висока степен на интензитет може да се направи обоснованото предположение за съпричастност на задържаните лица към инкриминираното деяние, за което им е повдигнато обвинение. То е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда над 10 години лишаване от свобода и в този случай законът предполага реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление и това предполагане не е оборено в днешното съдебно заседание.
Окръжна прокуратура – Кюстендил е привлякла Г. А. и В. В. като обвиняеми за това, че на 07.05.2022 г., в град Дупница, пред магазин за хранителни стоки, в двора на черквата „Св. Георги“, в съучастие като съизвършители умишлено са умъртвили лицето Г. К. / на 59 години /, като убийството е било по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост. В. В., макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, пише в искането до съда на зам. – окръжният прокурор Ангел Байрактарски. Деянието представлява тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15- 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. За непълнолетния В. В., отговорността е редуцирана до наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5- 12 години, допълват от прокуратурата.
Защитниците на обвиняемите пледираха за по- лека мярка за неотклонение – „Домашен арест“. 
Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на двамата обвиняеми за убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за убития начин бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ подлежи на частна жалба и частен протест, в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети