Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна победа

DenNews.bg
04.04.2022
размер на текста:

 Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна победа на изборите в неделя, съобщава Агенция Ройтерс. Избирателите подкрепиха амбицията му за консервативна, "нелиберална" държава и отхвърлиха притесненията относно тесните връзки на Будапеща с Москва.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари изглежда преобърна кампанията на Орбан през последните седмици, принуждавайки го да маневрира, за да обясни десетилетните уютни бизнес отношения с президента Владимир Путин.

Но Орбан организира успешна кампания, за да убеди основния електорат на своята партия Фидес, че шестпартийният опозиционен съюз на Питър Марки-Зай, обещаващ да подобри връзките си с Европейския съюз, може да доведе страната във война, обвинение, което опозицията отрече.

Заобиколен от водещи членове на партията, 58-годишният триумфиращ Орбан заяви, че победата в неделя е дошла, въпреки малките шансове.

"Постигнахме толкова голяма победа, че се вижда дори от Луната", каза той. "Ние защитихме суверенитета и свободата на Унгария, допълни Орбан.

Предварителните резултати с около 98% преброени гласове от националните партийни листи показват, че партията на Орбан, Фидес е водеща с 53,1% от гласовете срещу 35% за опозиционния алианс на Марки-Зай. Фидес също спечели 88 от 106 едномандатни избирателни района.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети