Считано от днес: Броим 3 месеца до закриване на спецправосъдието

DenNews.bg
26.04.2022
размер на текста:Промените в Закона за съдебната власт, които доведоха до закриването на спецправосъдието, бяха публикувани в Държавен вестник, съобщава Би Ти Ви. Промените ще влязат в сила три месеца след тяхното обнародване.

Измененията предвиждат Софийският градски съд (СГС) да стане правоприемник на активите, пасивите, правата и задълженията на Специализирания наказателен съд, а Софийският апелативен съд - на Апелативния специализиран наказателен съд.

На Софийския градски съд, като първа инстанция, са подсъдни делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за престъпления против републиката. От компетентността на СГС ще бъдат още делата на Европейската прокуратура.

Неприключилите до влизането в сила на промените досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в седемдневен срок от влизането в сила на промените в ЗСВ.

Първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които до влизането в сила на този закон не е проведено разпоредително заседание, се изпращат по подсъдност на съответните съдилища в седемдневен срок от влизането в сила на измененията.

Магистратите от закритите специлизирани съд и прокуратура могат в 14 дневен срок от обнародването да подадат заявление до ВСС да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди да бъдат назначени в специализираните структури.

На 14.04.2022 г. след продължилите почти цял ден дебати, народните представители гласуваха на второ четене закриването на спецправосъдието. Недоволен от крайното решение главния прокурор Иван Гешев заяви, че ще сезира Конституционния съд.

Миналата седмица президентът Румен Радев и правосъдният министър Надежда Йорданова подписаха указа за закриването на спецправосъдието.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети