Воин Войнов бе удостоен с плакет за принос към културата и съхраняването на фолклорните традиции

DenNews.bg
21.04.2022
размер на текста:

 Областният управител Катя Димитрова и зам.-областният управител Любомир Терзийски удостоиха с плакет за принос към културата и съхраняването на фолклорните традиции художественият ръководител на Сдружение ФТА „Дупница-2000” Войн Войнов. Връчването на плакета стана по време на проведения снощи в Дупница фолклорен спектакъл „Шибил”, представен в салона на Общинския драматичен театър по повод 146-годишнината от избухването на Априлското въстание и организиран от ансамбъла и Община Дупница. Сюжетно-драматургичният фолклорен танцов спектакъл е на дупнишка сцена за втори път. За първи път обаче в него е включен момента за Априлската епопея. 12 танцьори от ансамбъла, с помощта на мултимедия, пренесоха публиката в историческите събития от борбата на българите за свобода. Спектакълът припомни жертвоготовността на българските революционери Георги Сава Раковски, Христо Ботев, Стоян Заимов, Панайот Волов и Никола Обретенов, Старозагорското въстание и разгрома на Априлското въстание.
„Българската история трябва да се знае такава, каквато е. В училище не се учат много неща от нея”, заяви художественият ръководител на Сдружение ФТА „Дупница-2000” Войн Войнов. Областният управител Катя Димитрова пожела на ансамбъла да продължава упорито да следва стремежа си за съхраняване на българщината. Зам.-областният управител Любомир Терзийски от своя страна връчи букет в цветовете на националния трибагреник на Галя Войнова – съпруга на Воин Войнов и хореограф на най-малките танцьори от ансамбъла.
На представянето на спектакъла присъстваха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, председателят на Общински съвет Костадин Костадинов, общински съветници, бившият народен представител д-р Иван Ибришимов. Освен от областния управител Катя Димитрова и нейният заместник Любомир Терзийски, Областна администрация-Кюстендил бе представлявана от главния секретар Гергана Михайлова и Василка Манчева – директор на дирекция АКРРДС.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети