Каримански няма да бъде управител на БНБ

DenNews.bg
15.04.2022
размер на текста:

 Депутатът от ИТН и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански няма да оглави Българска народна банка (БНБ). Решението на депутатите от 47-то Народно събрание дойде след над 3 часа дебати.

По парламентарни групи за гласуването за гуверньор на БНБ протече така: ПП гласуваха с 2 против и 65 "въздържали се", ГЕРБ - 56 "въздържали се" и един "за", ДПС не гласуваха, от БСП 18 се обявиха "против" и 7 се въздържаха, ИТН гласуваха с 25 "за", ДБ - 3-ма против и 12 "въздържали се и "Възраждане" - 13 против.

По време на дебатите за гуверньор на БНБ, председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че е трудна задачата на опозицията - нямало как да обяснят защо ще подкрепят кандидата на ИТН за гуверньор на националната банка Любомир Каримански. Това било ясно преди 27 дни, когато процедурите за избор на нов шеф на БНБ започнали, напомни Свиленски. Вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече джипко бибитков, посочи Свиленски, визирайки парламентарната група на ИТН.

Александър Иванов от ГЕРБ отговори на Свиленски. Нямате време, сегашното управление изтикаха и проблемите на управлението да се решават в пленарна зала. Управляващите много удобно прехвърлят управленските проблеми в парламента. Щом ПП били А отборът на България, значи мислили другите от коалицията за Б отбора, заяде се Александър Иванов.

Радомир Чолаков добави, че днес ще се окаже добър ден за българската демокрация. Той за първи път чул от мнозинството думата "извинявай", "да се внимава с думите, защото са тежки". Не трябва да се говори за сделки и за покупко-продажби, призова Чолаков колегите си. БНБ е носещият темел и партиите в мнозинството трябва да спрат да правят сделки, да търгуват. Ние не се занимаваме с търговия на дребно, а с управлението на държавата. Партиите на мнозинството е добре да спрат да говорят за това, че търгуват и в следващите месеци и години е трябва да се разберем кое не се продава, настоя Чолаков.

По думите му, докато депутатите не се разберат кое не се продава нямало да има разбирателство. БНБ е едно от нещата, което не се продава - нито като пост, структура и функции. Нека спрем да правим сделки за темелите на държавността, призова депутатът от ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че въвеждането на еврото не зависи от БНБ и от управителя на БНБ. Ако се въведе еврото, ще стане тук от парламента, посочи Цонев. Новият управител на БНБ няма нищо общо с еврото, така че вие сте автономни да вземете решение. Въвеждането на еврото не зависи от управителя и БНБ, а от залата, когато му дойде времето, категоричен бе Цонев. Според него Иво Прокопиев иска БНБ и това вредяло на държавата. Ако няма единна кандидатура опозицията, управителят на БНБ ще зависи от избора на опозицията - ГЕРБ и ДПС. Сегашният управител на БНБ кого го избра? Избраха го ГЕРБ и ДПС, категоричен бе Цонев.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети