Кредити за български граждани работещи в чужбина

DenNews.bg
15.04.2022
размер на текста:

 Много българи в момента живеят извън пределите на страната ни, но имат намерение да се завърнат в бъдеще, или планират да закупят имот с цел инвестиция. Най-често се търсят апартаменти, които в последствие да се отдават под наем. Има и такива, които искат жилище в курортни комплекси за ползване през летните месеци или къщи в малки населени места за почивка далеч от шума и градската суматоха. Това са едни от основните причини българите работещи и живеещи в чужбина да се насочват към кредити със сигурно одобрение в България.

С какво се занимават българите в чужбина

В повечето случаи причините да напуснат пределите на страната ни са финансови. Много от хората са заминали за да завършат образованието си в страни като Англия, Австрия, Германия и след това са се установили там. Те успяват да си намерят работа, която им осигурява по-големи доходи в сравнение с България. Не са малко и тези, които създават свои собствени бизнес. За хора пребиваващи извън страната се смятат и моряци, които са на различни длъжности на кораби, чиито работодатели са позиционирани извън България.

Отпускане на кредити

За да отпуснат кредит, банките изискват редица документи от своите клиенти. Това е информация за работно място и доказани доходи, извлечение от банкова сметка, трудов договор и допълнителни сертификати. Не е изключено банките да изискват и документ за кредитния статус на клиента от държавата, в която живее.

При кредитните компании процедурите са по-леки и опростени. Дори някой от тях предлагат опция, за кандидатстване и получаване на кредита, дори без клиента да присъства на място. Всичко става по електронен път. Единствено се изисква доказване на доходи и банкова сметка, по която да се преведат парите.

Ако искат повече информация относно процедури по отпускане на кредити от банки и кредитни компании клиентите винаги могат да се обадят по телефона и да бъдат консултирани, бързо и компетентно.

Видове предлагани кредити

Видовете отпускани заеми са няколко. За закупуване на жилище може да бъде ипотечен заем. Трябва да знаете, че ипотекираният недвижим имот трябва да бъде на българска територия. Друг отпускан продукт е ипотечни кредити с доходи от корабоплаване. И отново да споменем, че трябва да сте подготвени да предоставите копие от трудов договор и доказани доходи. Най-изгодни са заемите с нисък годишен процент на разходите (ГПР). Много са търсени и бързите кредити от кредитни компании. При тях процедурата е опростена и не се изискват много документи.
 

Ипотечен кредит с доходи от чужбина

За да теглите ипотечен кредит трябва непременно да имате съдружник, който е с постоянно българско местожителство. Това е човека, към когото банката ще се обърне, ако по някаква причина не може да се свърже с кредитоземателя. По-принцип съдружник става член на семейството или друг близък роднина и от него не се изисква доказване на приходи. Ако работите за себе си или имате собствена фирма ви се изисква извлечение от банковата сметка и данъчна декларация.

Задължително трябва да имате самоучастие в размер на минимум 20-30% начален капитал. Всички представени документи и сертификати трябва да са с лицензиран, официален превод. Въпреки, че много банки приемат вече и документи на английски език.

Случва се, банките да правят някой изключения, ако кредитоискателите са на престижни работни позиции. Това включва, да изискват от клиентите си по-малко процентово самоучастие, жилището да е построено на етап преди Акт 16 или да не се налага да осигуряват съдлъжник.

Отпусканите ипотечни кредити на българи живеещи и работещи в чужбина могат да бъдат единствено целеви - за покупка на имот, ремонт, подобрения.

Ипотечни кредити с доходи от корабоплаване

Българските моряци, които работят на морски и речни кораби, като капитани, механици, готвачи и други в повечето случаи имат контракти, подписани с чуждестранни компании. Техен пряк работодател е корабособственика. Въпреки, че договорите на тези български граждани обикновено са за няколко месеца има банки, които им отпускат кредити. Просто се очаква от моряците да представят предходен договор и такъв за бъдещо пътуване, това се прави за да може да се гарантира на банката, че те ще имат средства, с които да обслужвате кредита си.

Заключение

Както виждате тегленето на кредити от български банки е напълно възможно. Да, трябва да се предоставят редица документи и информация, но те са необходима стъпка към желаното жилище. Много от българите не заминават за цял живот, а имат ясната идея, че ще се върнат в определен момент. И няма нищо по-хубаво от това да имат свое собствено място, където да живеят.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети