Гърция обмисля да наложи таван на цените на тока

DenNews.bg
13.04.2022
размер на текста:

На фона на високите цени на енергията гръцкото правителство проучва последиците от налагането на таван върху стойността на електроенергията на едро, за да намали тежестта върху потребителите, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

За тази цел се обмислят различни сценарии, като се имат предвид и сходните намерения на Испания и Португалия, които вече се разглеждат от Европейската комисия.

Въпреки че средствата, които биха били необходими за прилагането на подобна мярка, са "тревожно много", гръцките власти се опасяват от "изчерпването на устойчивостта на домакинствата и бизнеса".

Освен това, като се има предвид, че войната в Украйна и планът на Европа бързо да стане независима от руския газ означават, че високите цени на енергията ще продължат да бъдат проблем в дългосрочен план, това също може да доведе до възможно нарушаване на социалното равновесие.

Готовността на правителството да действа на национално ниво, ако няма общоевропейска намеса, беше отразена в изказванията на самия премиер Кириакос Мицотакис на Икономическия форум в Делфи.

"Не можем да търпим високите цени на енергията за дълго време", каза той, като отбеляза, че са необходими европейски мерки.

"Ако това не стане, ще действаме самостоятелно на национално ниво", подчерта той.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети