Пандемията е довела още 77 милиона души в крайна бедност миналата година

DenNews.bg
13.04.2022
размер на текста:

 Пандемията е довела още 77 милиона души в крайна бедност миналата година и много развиващи се страни все още не могат да се възстановят, още преди допълнителното въздействие на войната в Украйна. Това се казва в нов доклад на ООН, цитиран от АП.

Богатите страни могат да подкрепят възстановяването си от спада на пандемията с рекордни суми, взети на заем при свръхниски лихвени проценти. Но най-бедните страни вече похарчиха милиарди долари за обслужване на дълговете си и се сблъскаха с много по-високи разходи по заеми, което им пречеше да харчат за подобряване на образованието и здравеопазването, опазване на околната среда и намаляване на неравенството.

Според ООН, 812 милиона души са живели в крайна бедност - с $1,90 на ден или по-малко - през 2019 г., а до 2021 г. на фона на пандемията броят им е нараснал до 889 милиона.

Докладът е за финансиране за постигане на целите на ООН за развитие за 2030 г., включително прекратяване на бедността, осигуряване на качествено образование за всички млади хора и постигане на равенство между половете.

Анализ на ООН показва, че "1,7 милиарда души са изправени пред скачащи разходи за храна, енергия и торове в резултат на войната в Украйна.

Докладът изчислява, че БВП на глава от населението в 20% от развиващите се страни няма да се върне към нивата отпреди 2019 г. до края на 2023 г., дори преди да поеме въздействието на руската война в Украйна.

В него се казва, че най-бедните развиващи се страни плащат средно 14% от приходите си за лихви по дълговете си, като много от тях са принудени да намалят бюджетите за образование, инфраструктура и капиталови разходи в резултат на пандемията. Богатите развити страни плащат само 3,5%, се казва в него.

Войната в Украйна ще изостри тези трудности с по-високите цени на енергията и суровините, подновени прекъсвания на веригата за доставки, по-висока инфлация, по-нисък растеж и повишена волатилност на финансовите пазари.

Препоръките на доклада включват ускоряване на облекчаването на дълга и разширяване на допустимостта към силно задлъжнелите страни със среден доход, привеждане в съответствие на международната данъчна система за справяне с проблеми като неравенството в наличността на коронавирусни ваксини и достъпа до медицински продукти, ускоряване на инвестициите в устойчива енергия и подобряване на информацията споделяне.

Докладът е изготвен от Агенцията по икономическите и социалните въпроси на ООН в сътрудничество с повече от 60 международни агенции, включително системата на ООН и международните финансови институции.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети